Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Abracadabra! Anne stapt in de wondere wereld van het manifesteren…

Droom jij van een onderneming, fijne relatie of nieuwe auto? Je kunt het allemaal manifesteren! Anne dompelt zich onder in dit spirituele fenomeen…

Deel:

Het klinkt een beetje als toveren. Abracadabra en poef: daar is jouw droomleven. Dat kan wel kloppen, het komt waarschijnlijk van het Arameese Avra Kehdabra wat iets betekent als: ‘Ik creëer terwijl ik spreek’. Eigenlijk is dit precies de intentie met manifesteren: je creëert een nieuwe werkelijkheid door middel van woorden, gedachten en gevoelens.

Deze spirituele trend lijkt misschien nieuw te zijn, maar niets is minder waar. Het gebeurt eigenlijk al op de eerste pagina van de Bijbel. In het begin der tijden toen God de aarde schiep, zei Zij: ‘Er moet licht komen.’ En er was licht. God zei: ‘Er moeten levende wezens komen’. En nog dezelfde dag zat de aarde vol met dieren. God is blijkbaar de eerste en grootste manifesteerster!

Misschien vraag je je af hoe dit manifesteren in de praktijk werkt. Om het wat makkelijker te maken, is hier een formule voor geschreven: (BE)h X A = M.
De B staat voor het beeld dat je hebt bij jouw gewenste doel en E voor de emotie die je hierbij ervaart. Het is dus de bedoeling dat je het doel niet alleen voor je ziet, maar ook voelt.
De h staat voor herhaling: je herhaalt het beeld en de bijbehorende emotie dus regelmatig.
De A staat voor de (uit te voeren) actie of acceptatie van kansen of gelegenheden die er op je pad komen.
Als je dit stap voor stap uitvoert, dan zal de droom die je hebt, gemanifesteerd worden in jouw fysieke omstandigheden (M).

Onbewust manifesteren

De afgelopen jaren heb ik steeds meer interesse gekregen in manifesteren. Ik geloof dat hier een diepere waarheid in zit en dat het ons zelfs kan helpen om bij onze bestemming te komen.

Onbewust manifesteren we eigenlijk elke dag, want een groot deel van ons gedrag komt voort uit onze gedachten en emoties. Deze komen op zijn beurt weer voort uit diepe overtuigingen in ons onderbewustzijn. Denk aan overtuigingen over schaarste, relaties of onszelf. Als ik bijvoorbeeld zeg: ‘Ik ben ook helemaal niks waard’, dan heeft dit ook effect op wat er in de werkelijkheid gebeurt.

Jouw gedachten en emoties vormen onder andere je persoonlijkheid en daarmee creëer je jouw werkelijkheid. Volgens Christine Beijnen, een manifestatie-expert, hebben we dan ook een andere versie van onszelf nodig om op de plek te komen waar wij van dromen. Met ‘een andere versie’ bedoelt zij andere gedachten, emoties en overtuigingen. Als je die versie van jezelf al was, dan had je namelijk al gestaan waar je wilde staan.

Er zit dus een ‘gat’ tussen waar je nu bent en waar je zou willen zijn. Door te mediteren op andere gedachten en de nieuwe situatie te ervaren, worden er nieuwe neurologische verbindingen in jouw hersenen aangelegd. Zo herschrijf je jouw script en ben je jezelf aan het ‘primen’ voor de toekomst. Op die manier trek je andere situaties aan en kan je op de plek komen waar jij van droomt.

Niet sportief

Ik laat voor nu even in het midden of manifesteren een kwestie is van selffulfilling prophecy, een goddelijke interventie of het aantrekken van de juiste energie (law of attraction). Hoe dan ook herken ik dit ‘script’; wat je schrijft over jezelf en de impact die dit kan hebben op het leven.

Zo had ik lange tijd het verhaal opgeslagen dat ik niet sportief ben. Vroeger werd ik als een van de laatste gekozen met gym en uiteindelijk ben ik sport verschrikkelijk gaan vinden. ‘Anne is niet sportief’ heb ik altijd luid en duidelijk aan mijzelf en anderen verkondigd. Door andere gevoelens en gedachten te ontwikkelen ten opzichte van mijzelf en sport is dit uiteindelijk veranderd. Nu geniet ik zelfs van mijn spinning lessen! Ook op andere gebieden heb ik het verhaal over mijzelf herschreven wat mij op plekken heeft gebracht waar ik anders waarschijnlijk nooit was gekomen.

Manifesteren kan dus helpen om op je bestemming te komen. Gedachten als: Zo ben ik niet of: Dat is niet mogelijk, kunnen ons enorm beperken.

Het staat voor mijn gevoel haaks op wat ik in de kerk leerde. Je was ergens geplaatst en zelf had je niet zoveel invloed op de plek waar je kwam. God zette je daar. Ik vraag me af of dat ook echt het geval is.

In de Bijbel zie ik namelijk verschillende situaties waarin personen hun overtuigingen, gedachtes en gevoelens waarschijnlijk flink hebben moeten aanpassen om te komen op de plek die voor hen bedoeld was. Denk bijvoorbeeld aan Jozef die een droom kreeg waarin hij voor zich zag dat hij koning werd. Of David die gezalfd werd tot koning. De een was een slaaf en de ander een simpele herdersjongen. Hoeveel aannames over wie zij waren, hebben zij wel niet overwonnen? Was dat alleen God of hadden ze daar zelf ook nog een aandeel in? Als mens hebben we toch een eigen wil gekregen en die heeft invloed. Het is niet heel gek om dan te bedenken dat manifesteren ons leven positief kan beïnvloeden.

Hoe manifesteer je?

Tijd dus om aan de slag te gaan met manifesteren! Als advies wordt op veel websites aangegeven om met visionboards te werken: Sta stil bij wat je echt wilt, pak een stapel magazines, knip uit wat aanspreekt en plak het op een bord!
Ik moet denken aan een programma waarin een vrouw vol trots haar visionboard liet zien. Er stonden grote eurotekens op, een hart en een gefotoshopt model in maatje 34. Tja, daar heb ik dan mijn twijfels bij en dat is volgens mij waar het niet voor bedoeld is.

Ik denk dat de Bijbel zinnige lessen heeft over jezelf manifesteren op een goede manier.

1 Manifesteren is geen eenmanstaak

Manifesteren is een samenspel tussen God, de ander en jezelf. Jozef kreeg een droom van God en David werd aangesproken door een ánder met een beeld van hem als koning. Het manifesteren was dus eigenlijk een co-creatie. Hierdoor hoef je het niet helemaal zelf te doen, wat de druk weghaalt. Daarbij is de kans ook groter dat je hierdoor een pad gaat bewandelen dat Leven geeft.

Als we puur vanuit onszelf lukraak een bord volplakken met onze verlangens dan is de kans groot dat we ons suf manifesteren voor de retraite-trip of ons droomhuis, maar niet om bijvoorbeeld structureel tien procent van ons geld te doneren.

2 Op aarde zoals in de hemel

Om te voorkomen dat we op onszelf zijn gericht, geeft Jezus ons een prachtig principe: ‘Op aarde zoals in de hemel.’ Waarbij de aarde symbool staat voor het fysieke en de hemel voor ons geestelijk leven. Voordat we dus op aarde iets manifesteren, geloof ik dat het belangrijk is om ons eerst te verbinden met het geestelijke, de hemel, bijvoorbeeld door middel van meditatie. Ik kan je verzekeren dat ik mijn visionboard dan een wereld van verschil is dan wanneer ik het heb gemaakt nadat ik door Instagram en Pinterest heb gescrold.

Wat de Bijbel ons leert op het gebied van manifesteren is dus dat verbinding met anderen en het Goddelijke key is.   

Ik ben benieuwd welke dromen jij hebt! Kun je dit visualiseren? Welk deel van jouw script over jouw leven zou je hiervoor moeten herschrijven? Hoe kunnen anderen hierbij helpen?

Afbeelding: Luca Giordano – De droom van Salomo via Wikimedia

Geschreven door

Anne van Tricht - van Veen

--:--