Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Achter de schermen bij influencer Sterre Koning

‘Jongeren vinden het tof dat ik geloof’

Sterre Koning (17) zingt, presenteert, acteert én is influencer. Voor haar YouTube-kanaal met 77.700 abonnees maakt ze video’s over mode, lifestyle en muziek. Hoe ziet een dag uit haar leven eruit?

Deel:

Lachend doet Sterre Koning (17) de voordeur van haar ouderlijk huis in Zutphen open. Vandaag staat het opnemen van een nieuw YouTube-filmpje op de planning. “Er verschijnt elke woensdag een video op mijn kanaal,” vertelt Sterre. Nadat ze haar make-up en haar gedaan heeft, en moeder én manager Berlinda een laatste lastige lok gekruld heeft, is Sterre klaar voor de opnames. “Normaal ben ik niet zo bezig met mijn uiterlijk. Ik ga gerust zonder me op te maken naar de stad,” zegt Sterre tussendoor.

‘Prijzenkast’

Onder de trap in de hal zit een deur met daarachter een steile trap naar beneden. Deze leidt naar Sterres studio, die is gebouwd in quarantainetijd. “Hiervoor nam ik filmpjes gewoon op in mijn slaapkamer en maakte ik muziek in de woonkamer. Nu kan ik me niet meer voorstellen hoe ik dat deed,” vertelt de jonge artiest. In de studio staat een bureau om aan te monteren, een bank als decor voor de YouTube-video’s en een ‘prijzenkast’. Want als 4-jarige staat Sterre al als kledingmodel voor de camera. “Die fotoshoot was voor mij vooral een pretdag. We gingen naar een heel vette plek en daar gingen we samen spelen en poseren,” herinnert ze zich. Moeder Berlinda vult aan: “Een vriendin van mij is modeontwerper voor kinderen en vroeg Sterre als model.”

Spoedcursus artiest-zijn

Een paar jaar later wint Sterre een plaatselijke talentenjacht en geeft ze zich op voor het Kinderen voor Kinderen Songfestival. Hierna wordt ze lid van het Kinderen voor Kinderen-koor, waarmee ze aan tv-optredens meedoet. “Dat was een soort spoedcursus artiest-zijn als kind,” vertelt ze lachend. “Ik vond dat helemaal te gek.” Op haar 13e staat Sterre met twee andere meiden in de internationale finale van het Junior Songfestival. “Dat was een droom. Voor iemand die wil zingen, is dat supervet.” Daarna begint ze met acteren, wordt ze reporter voor meidenmagazine Tina, brengt ze haar eigen single en boek uit en bereikt ze de halve finale van The Voice Kids. Inmiddels heeft Sterre meer dan 600.000 volgers op haar socialmediakanalen.

EO_Visie_-_Sterre_Koning-2090__1_
Credits: Jelte Bergwerff.

Hoe is het om zo veel bekeken te worden?

“Ik ben vanaf mijn 9e al op tv, ik ben ermee opgegroeid. Dat mensen een oordeel over me hebben, ben ik ook gewend. Ze denken snel dat ik – omdat ik bekender ben – arrogant ben of graag aandacht wil. Wanneer ik iemand ontmoet, voel ik af en toe de drang om duidelijk te maken dat dat niet zo is. Mensen die me online zien, kennen me niet helemaal. Als zij een negatieve mening over mij hebben, denk ik: kom gewoon een keertje kletsen, dan zien we wel verder.”

Meer tijd om te werken

Even later kijkt Sterre haar studio rond. “Ik ben erg blij met mijn eigen plekje,” zegt ze. Afgelopen jaar heeft ze haar havodiploma gehaald en sindsdien heeft ze meer tijd voor haar werk. “Ik was al de hele tijd aan het werk en het is fijn dat ik dat nu kan doen zonder school ernaast. Nu heb ik geen zorgen meer over huiswerk en toetsen, ik had echt behoefte aan die rust.”

Zeg je, nu je meer tijd hebt om te werken, weleens ‘nee’ tegen een klus?

Resoluut: “Ja, haha! Als het niet bij me past of als ik het niet leuk vind, neem ik het niet aan. Ik heb het geluk dat ik niets hóéf aan te nemen. Aangezien ik bij mijn ouders woon, ben ik er niet financieel van afhankelijk.”

Terwijl ze haar camera en ‘studiolampje’ klaarzet, vertelt ze dat de camera soms kan stoppen met filmen. “We hebben al een nieuw SD-kaartje besteld, maar die is nog niet geleverd. We gaan zien hoever we komen.” Ze vervolgt: “Gelukkig is dit een video die ik alleen opneem; wanneer er een gast bij zou zijn, zou ik dit veel erger vinden. Dan moet alles exact in orde zijn. Dat doe ik bijvoorbeeld in mijn nieuwe serie ‘Patatje met…’. Hierin nodig ik een gast uit met wie ik onder het praten een patatje deel. Dat wordt mijn eerste serie waarbij ik elke keer iemand te gast heb.”

Leuk dat je kijkt!

“Hai, leuk dat je kijkt naar deze nieuwe video!” Met een stralende glimlach en een enthousiaste zwaai begroet ze haar kijkers. Na een vlugge blik op haar laptop met daarop het script, gaat ze enthousiast verder. “Ik wil zo veel mogelijk positiviteit op mijn volgers gooien,” vertelt ze tussendoor. Vooral op Instagram houdt ze alles zo vrolijk mogelijk. “Op mijn YouTube-kanaal deel ik af en toe ook iets over mezelf als het niet zo goed gaat. In die video’s ga ik wat meer de diepte in.”

Als anderen vaak iets van je willen, kun je hard worden

Sterre is christen en een paar maanden geleden besloot ze ook een video over haar geloof online te zetten. “Het was echt niet normaal hoeveel vragen er binnenkwamen. Er kwamen ook heel veel mooie reacties binnen. Jongeren vinden het tof dat ik – naast alle dingen die ik doe – ook geloof.”

Wat voor rol speelt het geloof in je leven?

“Ik zie mijn geloof vooral terug in mijn manier van leven, dus met bepaalde waarden en normen. Ik vind het belangrijk om aardig en eerlijk te zijn en mensen met respect te behandelen. Als anderen vaak iets van je willen, kun je hard worden. Ik probeer dat van me af te zetten en blijf zo positief mogelijk. Dan hoop ik dat ik dat ook weer terugkrijg. En als dat niet zo is, is dat ook oké.”

Ook zet ze zich sinds eind vorig jaar in als ambassadeur voor Unicef. “De actie gaat over een beter 2021 voor kinderen die op de vlucht zijn. Ik vind het mooi dat ik me hiervoor kan inzetten, omdat ik zelf nog tiener ben en ik het een belangrijk doel vind.”

Niet normaal

EO_Visie_-_Sterre_Koning-1875__1_
Credits: Jelte Bergwerff.

Na het opnemen van een paar losse scènes, geeft het SD-kaartje het toch op. Terwijl ze de camera pakt om wat vorige video’s te verwijderen, vertelt Sterre over het contact met haar volgers. “Ik vind het leuk om reacties onder mijn YouTube-video’s te lezen en contact te maken met mijn volgers.” Veel reacties zijn gelukkig positief, al zitten er soms ook wat rotte reacties tussen. Reacties die Sterre bewust weghaalt. “Mensen mogen van mij hun mening uiten, maar als ze gaan schelden of bijvoorbeeld zeggen dat iets vals gezongen is, terwijl ik weet dat het niet zo is, haal ik dat weg. Als er zo’n negatieve reactie staat, denken mensen dat je gewoon alles maar mag roepen. Zelf ben ik daar niet megagevoelig voor, maar ik ken meiden die daaraan onderdoor gaan.” Nadat ze de camera heeft teruggezet, gaat ze op de bank zitten en zegt ze met een serieuze blik: “Mensen roepen van alles en zeggen dat dit erbij hoort. Maar het moet er niet bij horen. Dit soort reacties moeten we niet normaal vinden. Ik hoop dat kinderen daar les in gaan krijgen, want het is eigenlijk gewoon cyberpesten.”

Niet té kritisch

EO_Visie_-_Sterre_Koning-2016__1_
Credits: Jelte Bergwerff.

Als het uiteindelijk toch gelukt is om de video helemaal op te nemen, is het tijd om te monteren. De stukken die goed zijn, plakt Sterre aan elkaar zodat er een leuke video ontstaat. Ook voegt ze hier en daar nog wat speciale effecten toe. “In het begin is het best raar om zo naar jezelf te kijken, maar inmiddels ben ik het wel gewend. Soms vind ik het irritant dat ik bepaalde dingen zeg of doe, maar meestal vind ik het leuk om de video’s te editen. En vaak kan ik ook om mezelf lachen. In die zin ben ik niet té kritisch op mezelf. Behalve als het op zingen aankomt: dan moet het wel echt heel goed zijn.” Afgelopen juni bracht ze het nummer ‘Rug tegen de muur’ uit. “Toen dat nummer uitkwam, vond ik dat helemaal fantastisch. Aan dat nummer heb ik zelf niet meegeschreven. Nu schrijf ik wel zelf aan een nummer en vind ik het veel spannender wat mensen ervan denken. Gaan ze dit ook goed genoeg vinden?”

Beeld: Jelte Bergwerff

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--