Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Je agenda als akker… Waar is ruimte voor groei en waar kun je snoeien?

Heerst je agenda over jou of jij over je agenda? Plan in je agenda hoe je wilt zijn, in plaats van hoe het leven zich aandient. Die taak is een van de meest heilige taken op aarde.

Deel:

Wie geen tijd heeft, kan er niet mee omgaan. Die levenswijsheid vond ik ooit op een tegeltje op de rommelmarkt en hij hangt nu in mijn WC. Elke keer als ik hem lees, vind ik hem weer confronterend. Want een blik in mijn agenda leert dat mijn leven er vaak anders uitziet dan ik zou willen.

Ik doe de mooie dingen die ik wil doen, maar ik doe ook dingen die ik niet zou willen doen. En die kosten me vaak meer tijd dan gedacht.

Heilige vrijheid

Toen het volk Israël op nieuw grondgebied kwam, kregen ze van God een opdracht, waarover je kunt lezen in Leviticus 19: 9-10. Het hoofdstuk begint met de woorden Wees heilig, want ik ben heilig. Vervolgens lees je in de opvolgende verzen dat de Israëlieten een deel van hun land ‘vrij’ moesten houden; laat alles van je oogst daarop liggen voor de vreemdelingen…

De akker staat symbool voor het stuk grondgebied dat God de mens gaf. En daarover zei Hij aan het begin van de tijd dat we het onder ons gezag moeten brengen. Tegenwoordig hebben wij geen akkers meer, maar wel agenda’s. Je zou kunnen zeggen dat onze agenda onze akker is.

Wat is goed agendabeheer?

  • Plan in wie je zou willen zijn in de komende fase van je leven.
  • Geef hier lucht en ruimte aan; dit zijn planten die tot bloei mogen komen.
  • Neem ruimte om onkruid te snoeien; voor je het weet overwoekert het je ‘akker’.
  • Wanneer jouw agenda/akker jou domineert in plaats van andersom, zoek dan hulp de boel weer op orde te krijgen.
  • Net als een akkerbouwer kun je een plan maken voor je agenda. Zorg dat je datgene in je agenda plant, wat jij waardevol vindt (je waarden!). Het maakt niet uit of dit een grote of een kleine plant is. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Gebed

Leg je agenda met al je afspraken deze week open neer.

Vraag Gods advies over jouw planning.

Wat moet absoluut doorgaan?

Waarin mag jij snoeien?

Mirjam van der Vegt is auteur en stiltetrainer. Ze schreef de Stiltelijn en geeft door het hele land inspiratiesessies. Onthaasting een vaste plek in je leven geven, oefen je tijdens haar QS-stiltetrainingen en stilteretraites. Gratis inspiratie ontvangen kan ook: schuif dan aan bij Mirjams Leestafel.

Geschreven door

Mirjam van der Vegt

--:--