Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Agrarisch docent Ron Methorst in EO-podcast ZOUT!

#20 ‘Het is knetterhard werken, en dan vinden ze plotseling dat je het niet goed doet’

2 juli 2021 · Leestijd 4 min

Het imago van de boer is de afgelopen decennia flink veranderd. In 2019 en 2020 vonden een reeks boerenprotesten plaats vanwege ‘continu wijzigende regelgeving en het algemeen gebrek aan begrip en respect voor het boerenwerk". De meeste boeren vinden namelijk dat ze goed bezig zijn, terwijl de politiek daar grotendeels anders over is gaan denken. Tegelijkertijd bestaat bij de boer het besef dat ze terug moet winnen wat verloren is gegaan. Dat zegt Ron Methorst, lector Omgevingsinclusief ondernemen aan Aeres Hogeschool Dronten in de EO-podcast ZOUT!

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het veranderende boerenbedrijf

Wat voor boer wil jij zijn, wat past bij jou?” Dat vraagt docent Ron Methorst steeds aan zijn studenten. Methorst vindt het een voorrecht om jonge boeren les te mogen geven. ‘Ze willen heel hard werken aan ons voedsel. En dan ben ik blij dat ik hen mag helpen zodat ze hun eigen keuzes kunnen gaan maken. Deze jonge mensen knetteren van enthousiasme.” Desalniettemin ziet de toekomst van het boerenbedrijf er niet al te rooskleurig uit in Nederland.

Iedere dag maken 3 tot 5 boeren de keuze om te stoppen met hun bedrijf. Tegelijkertijd ziet Methorst ook dat jongeren uit de stad heel bewust de stap maken een boerenbedrijf op te zetten. Op onze hogeschool zitten tientallen studenten uit stedelijk omgeving. ‘Je bent echt bezig met het leven, met het jaarritme, de seizoenen en de zorg voor dieren. Dat trekt enorm aan” Aldus Methorst. Tegelijkertijd geeft hij meteen aan dat je doorgaans niet rijk wordt van een boerenbedrijf. ‘De landbouw is niet een sector waar je het meeste geld verdient. Maar deze mensen willen gewoon graag met hun handen werken.

Ot en Sien

In 1950 bestonden er nog  boerderijtjes die we nog kennen uit de verhalen van Ot en Sien. Een boer had toen 8 koeien en 10 kippen. Op een gegeven moment werd het echter door techniek mogelijk om steeds efficiënter bezig te zijn, en kwam ruilverkaveling. Daar is de agrarische sector volgens Ron Methorst  in doorgeschoten; ‘Je wilt optimaliseren op arbeid. Dan ga je technische dingen en kunstmest kopen. Maar dat zijn we nu opnieuw aan het herontdekken, maar dan liefst op een manier zonder dat die boer zijn rug kapot gaat”

Christenen voelden zich meer heerser dan verzorger

Ron Methorst is actief christen en voelt een verantwoordelijkheid op zijn schouders als het gaat om de omgang met de schepping. “De manier waarop je voedsel maakt, de keuzes die je daarbij maakt, dat roept bij mij een gevoel van rentmeesterschap op”. Methorst voelde zich echter lange tijd een vreemdeling in de kerk omdat er weinig aandacht en urgentie was voor Gods schepping.

We hebben ons te veel boven de aarde gezet. Hoe huisvest je bijvoorbeeld dieren? Er zijn tijden geweest waarin dieren in veel te krappe ruimtes gehuisvest werden. En vanuit de kerken was er geen besef van ‘Dat zouden we niet moeten willen’. Sterker nog; kerken zijn daar geen voorloper in geweest. Daar hadden we te weinig aandacht voor” aldus Methorst.

Strokenlandbouw

Ron Methorst ziet vergelijking tussen de ‘Moestuinmaatjes’ van de Zaanse grootgrutter en de toekomst van het boerenbedrijf: “Als je op een groot veld alleen aardappelen laat groeien is dat een paradijs voor schimmels. Maar als je naast aardappelen een strook met ander gewas teelt, bijvoorbeeld kolen, wortelen, uien of graan dan zorg je dat zo’n schimmel niet het hele veld door kan gaan”. Methorst denkt dan ook dat toekomst van het boerenbedrijf ligt in een diverser gewasteelt. ‘De ene soort creëert een situatie voor een andere soort. Dat is toch fantastisch!’

Podcast Zout!
In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Chris Segers en Marieke Meijer bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--