Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Weduwe Netti: ‘Als ik iemand een plek in de hemel gun, dan is het Hans’

Netti’s man had een bipolaire stoornis en kreeg ALS

Hans en Netti ontmoeten elkaar op een niet-alledaagse plek: een psychiatrische instelling. Ze trouwen en ondanks Hans' psychische problemen zijn ze gelukkig met elkaar. Maar dan krijgt Hans de diagnose ALS.

Deel:

Weduwe Netti vertelt over haar man Hans bij zijn graf. Ze poetst het glazen monument, met daarop de bijbeltekst ‘dag aan dag draagt Hij ons’. Het stel ontmoette elkaar in een psychiatrische inrichting waar Netti verblijft in verband met een zware depressie. Hans heeft een bipolaire stoornis, wat een grote rol in hun relaties speelt.

Falen

Hans en Netti trouwen in 2000 en gaan in Rotterdam wonen Maar Hans moet steeds vaker worden opgenomen. “Het lukte niet meer om thuis te wonen”, vertelt Netti. “In 2013 vonden we een fijne plek in Goude. Het voelde voor mij als falen. Alsof ik niet goed voor hem kon zorgen. Op het moment dat we daar binnen kwamen, zag ik dat hij daar ontspannen werd. Toen dacht ik: ik vind dat hij daar niet hoort, maar hij kennelijk wel.”

Begin 2019 krijgt het stel weer een klap te verwerken: Hans heeft ALS.

We hebben een heel bijzonder laatste jaar gehad

“Het geloof heeft ons veel geholpen. Onze trouwtekst was ‘Dag aan dag draagt Hij ons’ en dat is wel steeds ons motto geweest. En onze humor hielp ook. Op het laatst zei ik vaak: ik moet nog even een foto van je maken, anders hebben we geen foto voor op je kist. Daar kon Hans ook smakelijk om lachen.”

De laatste periode van Hans’ leven noemt Netti bijzonder mooi. “Sinds zijn spierziekte opspeelde, werd hij psychisch beter. We hebben een heel bijzonder laatste jaar gehad.” Moeite om Hans los te laten: “Als ik iemand een plek in de hemel gun, dan is het Hans.”

Door Hans’ ziekte heeft heeft Netti ook dingen moeten laten. “Maar ondanks alles ben ik gewoon heel blij dat Hans mijn man is geweest.”

Het hele verhaal van Netti zie je in Ik Mis Je. In deze aflevering vertellen ook Liesbeth & John over hun dochter Bregje en Alien over haar moeder.

--:--