Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Amalia wint harten met haar openhartigheid'

Jan Wagter over de Caribische trip van de kroonprinses

Het was best een vuurdoop voor Amalia toen ze twee weken met haar ouders op pad ging in het Caribisch deel van het koninkrijk. Overal verdrongen zich cameramensen, fotografen en journalisten rondom de kroonprinses. Royaltyverslaggever Jan Wagter van Blauw Bloed zag hoe Amalia opbloeide, vooral in de tweede week. “Deze reis is een mooie ervaring, die haar kan helpen om toe te leven naar het koningschap.”

Deel:

“We kregen in de Cariben een heel andere Amalia te zien dan in december 2021, toen ze officieel zitting kreeg in de Raad van State en een heel onwennige presentatie gaf. Je zult dat ook maar moeten doen op je 18e”, zegt Jan. “Toch moest ze ook nu nog wel wennen aan haar rol. Aan het begin van de reis zat Amalia aan een picknicktafel met eilandbewoners, die met hun rug naar de camera zaten. De prinses zag over hun hoofden heen een legertje journalisten die haar in de gaten hielden, terwijl ze ongemakkelijk aan haar haar friemelde.” 

‘Reis niet in tweeën knippen’
Jan is het niet eens met de critici die zeiden dat de reis beter in tweeën geknipt had kunnen worden – bijvoorbeeld eerst de Benedenwindse en dan de Bovenwindse Eilanden. “Het was een lang, pittig programma, maar ik denk dat het juist goed gewerkt heeft. Amalia groeide, kwam los en ging er haar eigen rol in spelen.”

De rol van kroonprinses? 
“Het was bijzonder om te zien hoe Amalia en Willem-Alexander soms naar elkaar toe trokken. Zelfs als er gedanst moest worden. Van de koning waren we gewend dat hij zich met tegenzin door Máxima liet overhalen, nu gaf hij Amalia meteen het goede voorbeeld. Willem-Alexander ging helemaal los; ik heb hem nooit eerder zo zien dansen! Hier zie je inderdaad dat hij zijn dochter bij de hand neemt tijdens de reis die hij zelf als troonopvolger in 1999 ook heeft gemaakt.” 

Helpt zo’n reis haar inderdaad?
“Als je je dagenlang staande kunt houden met al die media achter je aan, is het niet zo moeilijk meer om je taak te vervullen tijdens korte werkbezoekjes in eigen land. Het zal voor haar makkelijker en vanzelfsprekender zijn om zich te presenteren.”

Ze kiest er soms ook voor om heel openhartig te zijn. Wint ze daar harten mee?
“Dat denk ik wel. Ze vertelde eerlijk dat ze de noodzaak van extra beveiliging moeilijk vindt. Eerder vertelde ze in het boek dat Claudia de Breij over haar schreef, dat ze weleens naar een psycholoog gaat als ze ergens mee worstelt. Hierdoor komt ze open en oprecht over, wat enorm gewaardeerd wordt.”

Toeleven naar het koningschap
Jan vroeg de prinses aan het eind van de reis of zij zich nu zelf meer klaar voelde voor de troon. “Hoewel ik die vraag van tevoren moest indienen bij de Rijksvoorlichtingsdienst, leek Amalia er toch door overvallen. Ze moest het nog een beetje laten bezinken, antwoordde ze. Toch wel een verschil met haar vader, die destijds na zijn reis meteen aangaf dat de voorbereiding op de troon nu echt was begonnen. Tegen Claudia zei Amalia dat ze zich met haar toekomst had verzoend, maar die nog niet had omarmd. Naar zo’n ambt toeleven vraagt mentaal veel van je. Maar Amalia heeft zeker meer gezicht gekregen door deze reis!”

Blauw Bloed

Iedere zaterdag, 20.00 uur, NPO 2

Beeld: ANP

Geschreven door

Bart van Delen

--:--