Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'And a happy new year': vuurwerk-angst bij (huis)dieren

2Doc kort van Sebastian Mulder

Zonder commentaar zien we hoe dieren vuurwerk beleven op oudejaarsavond. We volgen de toenemende stress van dieren en hun baasjes, vanuit het perspectief van de honden die kleine camera's dragen.

Deel:

In een jaar zitten 8765 uren. En aan het einde daarvan gaat er in Nederland traditiegetrouw voor miljoenen euro's aan vuurwerk de lucht in. Veel mensen genieten ervan, maar voor dieren is de jaarafsluiting een regelrechte nachtmerrie. Dat wordt in deze documentaire op bijzondere wijze getoond: aan de vooravond van oudejaarsnacht krijgen honden van verschillende eigenaren een kleine camera omgehangen en volgen we hun bewegingen.

Vuurwerk-stress

Vanaf de eerste knallen overdag tot het oorverdovende spektakel om middernacht en de uren erna zijn we getuige van toenemende stress van dieren en hun baasjes. Van feestelijkheid is geen sprake.

Lees ook: Hoe lang mogen we zelf nog vuurwerk blijven afsteken?Ook op de dieren in de weilanden en in de natuur zien we de effecten: de paniek onder paarden, vossen en vogels wordt gefilmd met infraroodcamera’s.

Luider dan vuurwerk

De poëzie van de nachtelijke shots en het in slow motion gefilmde vuurwerk contrasteren schril met de trillende, hijgende en kwijlende dieren in kale badkamers en onder bedden. Er is geen commentaar nodig, de beelden en het geluid spreken voor zich en de boodschap is luid en duidelijk – zelfs luider dan het vuurwerk.

And a happy new year'

Donderdag 28 december om 22:59 uur op NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--