Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Andere Tijden' in coronatijd: 'Mexicaanse griep relatief mild'

Astrid Sy blikt terug; woensdag, 22.20 uur, NPO 2

Deel:

Tijdens de coronapandemie blijkt Andere Tijden (NTR/VPRO) terug op een andere pandemie: de Mexicaanse griep, die de wereld ruim tien jaar geleden in zijn greep hield. Historicus Astrid Sy neemt de kijker mee terug naar maart 2009, als het virus opduikt in Mexico. Ruim een maand later wordt het eerste geval in Nederland gemeld. 

Een driejarig meisje is de eerste patiënt bij wie in ons land de Mexicaanse griep wordt vastgesteld. De pandemieplannen kunnen uit de kast. Handen wassen wordt onder meer het devies. Virologen waarschuwen voor gevaarlijke mutaties van het virus en een pandemie met mogelijk veel doden tot gevolg. Minister Klink maakt bekend dat Nederland bij de farmaceutische industrie een optie heeft genomen op 34 miljoen vaccins. Er wordt een groot vaccinatieprogramma opgezet.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Astrid Sy Andere Tijden Mexicaanse griep
Astrid Sy blikt in 'Andere Tijden' terug op de uitbraak van Mexicaanse griep in 2009. Credits: Shutterstock en NTR .

In Andere Tijden laat Astrid Sy zien dat in die tijd niet iedereen overtuigd is van het gevaar van deze pandemie. Hoogleraar Farmaceutische Biotechnologie Huub Schellekens waarschuwt dat dit niet het einde van de wereld is. Hoewel er wel degelijk mensen aan het virus overlijden, blijkt de griep uiteindelijk voor de meeste mensen relatief mild. Inmiddels wordt de Mexicaanse griep als een gewone griep beschouwd.

Niet iedereen is in 2009 overtuigd van het gevaar van de Mexicaanse griep

Historicus Astrid Sy zoekt het meisje op dat bekend werd als de eerste Nederlander met de Mexicaanse griep: toen een meisje van 3, nu een gezonde tiener. In Andere Tijden komen een reeks betrokkenen aan het woord: hoogleraar Farmaceutische Biotechnologie Huub Schellekens, de toenmalige baas van het RIVM en OMT Roel Coutinho en nog drie toenmalige OMT-leden: huisarts en griepdeskundige Ted van Essen en viroloog Ab Osterhaus. Hoe kun je het beste reageren op een dreigende pandemie?

Andere Tijden: Mexicaanse griep, van pandemie tot griepje

Het geschiedenismagazine Andere Tijden blikt terug op gebeurtenissen in het verleden die vaak verband houden met het heden. Nu de coronacrisis de wereld in zijn greep houdt, frist presentator Astrid Sy ons geheugen op over de Mexicaanse griep, die in 2009 uitbrak. Wat zijn de parallellen en verschillen met de coronapandemie?

Woensdag 17 februari, 22.20 uur, NPO 2

Beeld: Shutterstock en NTR 

Kijk 'Andere Tijden' hier terug

--:--