Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Andries Knevel over opgroeien met een zieke vader en geloven in moeilijke tijden

Na tientallen jaren hard werken als presentator, theoloog en schrijver, geniet Andries Knevel inmiddels van zijn pensioen. Toch is zijn agenda allesbehalve rustig. In Bid, bedank, bewonder gaat hij in gesprek met Marleen Stelling over opgroeien met een zieke vader en geloven in moeilijke tijden.

Deel:

Bedank, bewonder, bid. Als Andries een ranglijst van de woorden moest maken, zou het in die volgorde komen te staan. “Ik ben zo’n dankbaar mens voor het leven dat ik mag leven.” Bij bewonderen moet hij vooral denken aan de mensen in zijn leven. Hij groeit op met een vader die MS heeft. “Mijn moeder heeft haar leven gegeven om mijn vader te verzorgen. Dat is een leven lang van zorg geweest en dat heeft ze zo ontzettend blijmoedig en mooi gedaan.” 

De zorg voor het gezin 

Andries vertelt uitgebreid aan Marleen hoe het was om een zieke vader te hebben. Hij haalt het eerste moment op dat hij zich realiseerde dat er iets mis was met zijn vader. Langzaam maar zeker wordt de ziekte steeds erger. “Toen is hij ook gestopt met werken.” Andries zit dan in zijn tienertijd. “Ik heb af en toe de zorg voor het gezin op mij genomen. Eten koken enzo. Het gezin moest draaien.” 

Geen gepolijst geloof 

Het gesprek komt ook op zijn zusje, die jong is overleden aan kanker. Hij heeft vurig voor haar gebeden en toch ging het steeds slechter met haar. Wat doet het met zijn geloof op het moment dat zij toch komt te overlijden? Marleen en Andries praten open en eerlijk over het uitschreeuwen naar God in de moeilijkheden en toch overtuigd zijn van Zijn bestaan. “Het christelijk geloof is geen gepolijst geloof”, stelt hij. “Het is een ruig geloof. We moeten het ook niet te glad maken, want dat houdt het niet.” 

In Gods handen geborgen 

In 2017 wordt Andries zelf ernstig ziek. Op een gegeven moment moet hij afscheid nemen van zijn gezin. “Ik had zelf nog wel het gevoel, de overtuiging, dat ik erdoorheen zou komen.” Hij vertelt dat hij zich in die tijd in Gods handen geborgen voelde. “Ik was compleet rustig.” 

Bekijk het hele gesprek op zondag 13 augustus om 09.20 uur op NPO2 of nu al via NPO start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--