Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anne Appelo: ‘Mijn moeder lééft het geloof’

Hoe praat je met je kinderen of ouders over het geloof?

Anne (29): “Het geloof is bij ons thuis altijd vanzelfsprekend geweest. Als kind zag ik in huis overal inspirerende, christelijke teksten. Mijn moeder lééft het geloof, en wel dusdanig dat ik weleens dacht: jaha, nu weet ik het wel, mam! Dan zei ze bijvoorbeeld: ‘Ik houd heel veel van je, maar weet dat God nóg meer van je houdt!’

Deel:

Aleike (74): “Mooi om te horen dat je dit nog weet. Ik wist dat ik als ouder tekort zou schieten en dus wilde ik laten weten dat de liefde van de Schepper van hemel en aarde pas echt volmaakt is. Tegenwoordig stuur ik weleens een Dagelijks Woord aan mijn kinderen door – zo’n tekst die je in je mail krijgt – maar dan in mijn eigen woorden, zodat het aansluit bij hun leefwereld. Door de jaren heen zag ik Anne’s geloof zich verdiepen, iets waarvan ik tot op de dag van vandaag dankbaar geniet. Nu leert ze mij weer van alles, bijvoorbeeld dat wij op aarde zijn om Gods liefde en licht door te geven. Dat merk ik aan haar, doordat ze mij liefdevol blijft benaderen, ook al reageer ik soms vanuit een bepaalde gebrokenheid. Qua geloofsverdieping groeien we steeds meer naar elkaar toe.”

Door de jaren heen zag ik Anne's geloof zich verdiepen

Anne: “We scherpen elkaar aan. Ik kan met mijn moeder goed sparren over het geloof, we durven alles te delen, maar elkaar ook kritisch te bevragen. Dat levert echt diepe gesprekken op.”

Dromen

Aleike: “Anne reikt me dingen aan waardoor ik er vol op kan vertrouwen dat ze in Gods hand is. Je wilt een voorbeeld…?”

Anne: “Dat mag hoor…”

Aleike: “Nou, je hebt al een paar keer iets gedroomd en die dromen aan mij verteld. Ik had daar vervolgens heel veel aan om bepaalde keuzes te maken. Alsof je mij van Boven doorgaf: zo mag je handelen, Aleik, zo is het goed. Als klein kind gebruikte je al symboliek uit het Bijbelboek Openbaring, terwijl je daar geen notie van had.”

Alsof je mij van boven doorgaf: zo mag je handelen

Anne: “Als ik zo’n droom doorgaf, had ik geen idee wat jij ermee zou kunnen. Maar God spreekt gewoon, ook door jou.”

Aleike: “Jij had niks door, maar ik dacht: dít is het antwoord dat ik zocht. Door zulke ervaringen mag ik voelen en weten dat de Heilige Geest leeft; die is niet dood te krijgen!”

Anne: “We hebben veel meegemaakt, maar als ik terugkijk, is God een stuwende kracht in ons leven gebleken.”

Beeld: Nathalie van der Straten-Folkersma

Geschreven door

Wilfred Hermans

--:--