Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anthony Hopkins maakt diepe indruk in 'The Father'

Een filmrecensie van Rick de Gier

Deel:

Zou het puur toeval zijn? De laatste maand verschenen er in de bioscoop drie speelfilms achter elkaar over dementie. Stanley Tucci speelde een alzheimerpatiënt in Supernova, Lance Hendriksen in Falling, en nu Anthony Hopkins in toneelverfilming The Father.

Ik zag de films kort na elkaar en werd er behoorlijk somber van, maar The Father vond ik wel het meest confronterend. Dat heeft alles te maken met het perspectief. In Supernova en Falling leef je als kijker niet alleen mee met de dementerende, maar ook met diens geliefden. Die hebben uiteraard verdriet, maar zijn zelf tenminste nog gezond. Hoe wrang ook, dat biedt toch enige troost.

Die verpleegster – bestaat die nu echt of alleen in Anthony’s fantasie?

Dan is The Father grimmiger, gewaagder ook. De film is volledig verteld vanuit het perspectief van de zieke, en dus wordt de kijker genadeloos meegenomen in diens verwarring. Terwijl hoofdpersoon Anthony (het personage deelt de voornaam van zijn vertolker) rondwaart door zijn Londense appartement, herkent hij soms zijn eigen dochter Anne niet meer. Om dat invoelbaar te maken, wordt Anne gespeeld door verschillende actrices. Daarnaast is de tijd onbetrouwbaar: het ene moment is het ochtend, dan plots weer avond. En die verpleegster – bestaat die nu echt of alleen in Anthony’s fantasie?

Het resulteert in een uiterst beklemmende film, die echter ook iets abstracts en afstandelijks houdt, omdat je als kijker zo aan het puzzelen wordt gezet. Daar komt bij dat Anthony door zijn dementie een zeer grillig karakter heeft, wat erg geloofwaardig overkomt, maar het ook moeilijker maakt met hem mee te leven.

Lees ook: Levenslustige honderdplussers in '100UP'
Lees ook: Levenslustige honderdplussers in '100UP'

Evengoed is het slot van de film hartverscheurend, vanwege het fenomenale acteren van Anthony Hopkins. De acteur, 83 tijdens de opnames, won er terecht een Oscar mee. Hij krijgt ook fraai tegenspel van onder anderen Olivia Colman (als zijn dochter) en Olivia Williams (de verpleegster), die dit psychologische horrorverhaal nog een vleugje warmte bieden.

Bekijk de trailer van 'The Father'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The Father

Regie: Florian Zeller. Met o.a. Anthony Hopkins en Olivia Colman. Filmwijzer: vanaf 9 jaar wegens angst en grof taalgebruik. Nu in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--