Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bartjan repareert gratis auto's voor minima

'Heb elkaar lief en zorg voor elkaar'

Bartjan Tijman (36) loopt in 2010 hersenletsel op als hij met zijn motor door een vrachtwagen wordt geschept. Hij moet maandenlang revalideren en wordt uiteindelijk volledig afgekeurd. Ondanks zijn beperkingen zit hij niet stil. Sterker nog, hij zet zich op een heel bijzondere manier in voor anderen.

Deel:

“Toen ik maanden na het ongeval eindelijk klaar was met mijn revalidatie, mocht ik van het UWV op vrijwillige basis helpen bij een garage,” vertelt Bartjan. “Zo kon ik actief en onder de mensen blijven. Ik heb daar zeven jaar lang met veel plezier gewerkt en heb zo het vak geleerd.”

Bedrijfsplan

De garage houdt echter op te bestaan, en Bartjan komt in 2017 thuis te zitten. “Dat beviel slecht. Ik kan gewoon niet stilzitten. Ik heb toen een bedrijfsplan geschreven, maar door financiële tegenslagen belandde ik in de schuldhulpverlening en kon ik geen eigen bedrijf opstarten.”

Trots

Budgetgarage

Toch is hij nu de trotse eigenaar van ‘Budget Garage Doetinchem’. Officieel mag het geen onderneming heten; Bartjan helpt al zijn klanten namelijk gratis. Bartjan: “Ik help mensen die weinig tot niets te besteden hebben. Mensen met alleen een uitkering of een AOW'tje. Of mensen die in de schuldsanering zitten. Er zijn zoveel mensen die hun auto echt nodig hebben vanwege werk of invaliditeit, maar geen geld hebben voor een reparatie. Ik help hen dan graag. Elke week repareer ik ongeveer 5 auto's."

Heb elkaar lief

Inmiddels heeft Bartjan al enorm veel auto’s gerepareerd en veel mensen geholpen. Een grote beurt, kleine beurt, banden repareren, lampjes vervangen. Hij rekent geen uurloon, alleen de kosten voor aanschaf van onderdelen en eventuele brandstofkosten.

“Ik doe alles - voor zover het kan - ter plekke op straat. Ik ben nu bezig met het bouwen van een aanhanger om een mobiele werkplek te maken zodat ik makkelijker met mijn materiaal naar de klant kan. Die aanhanger kan ik maken, dankzij donaties. Ik wil gewoon mensen helpen omdat ik een volgeling van Jezus ben. En Jezus heeft gezegd: ‘Heb elkaar lief en zorg voor elkaar. Wat jij voor een ander doet uit liefde, doe je voor Mij.’”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--