Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Belinda’s man had een vuurwerkongeluk

'Het was de hel op aarde'

Op oudjaarsavond 2015 staat Belinda’s wereld op zijn kop. Haar man raakt zwaargewond bij een vuurwerkongeluk. Belinda: “Het was de hel op aarde.”

Deel:

Knal! Het chemische goedje in Eduards handen ontploft. Zijn handen zijn een bloederige massa en er missen een paar vingers. Zijn gezicht is zwart en kapot. Belinda, zijn vrouw, noemt het de hel op aarde. Ze legt uit wat er gebeurde bij het vuurwerkongeluk: “Hier in Twente hebben we een gebruik met een klaphamer. Dat is een ijzeren stang die je omhoog doet en naar beneden laat vallen, in een kommetje. In het kommetje zit poeder dat een harde knal geeft als het ontploft. Dit doen wij ook al een paar jaar met familie en vrienden. Eduard had dit goedje in zijn handen, toen het uit het niets ontplofte. We belden 112 en toen kwam de hele reutemeteut in actie.”

Blind

Het vuurwerkongeluk heeft veel impact op de levens van Eduard, Belinda en hun kinderen. Eduard ligt twee weken in het ziekenhuis en wonder boven wonder ziet hij na 5 dagen weer iets. Belinda: “Er kwamen een blonde en een donkere verpleegster die bij hem. Eduard kon het onderscheid tussen hen een beetje zien. Hij begon ook cirkeltjes en kleuren te zien. Ik geloofde het eerst bijna niet. De arts zei namelijk: ‘Die ogen, daar hadden we niks meer voor gegeven.’ We zien het echt als een wonder.” Eduard heeft daarna nog wel een jaar intensieve revalidatie en ook de rest van het gezin krijgt therapie om het heftige ongeluk te verwerken. 

‘Eduard is geen roekeloos type’

Gebeden

Belinda: “Er zijn zoveel mensen die voor ons gebeden hebben. De buren hebben hun huis opengezet en hielden een bidstond voor ons. Natuurlijk heb je wel je verdriet op dat moment, maar ik voelde me wel heel sterk. Ik dacht: het komt wel goed. Hoe weet ik niet, maar het komt goed. Het was natuurlijk wel de vraag wat ‘goed’ is. We wisten dat honderd procent genezen waarschijnlijk niet zou gebeuren, maar die berusting had ik wel.”

Social media na het vuurwerkongeluk

 “Vlak na het ongeluk stonden we meteen in de kranten en op social media. Hier zaten we helemaal niet op te wachten en het had ook nare gevolgen. Mijn dochter kreeg bijvoorbeeld een bericht met de boodschap: ‘Net goed voor je vader.’ Het is bizar hoe mensen soms van zich afschrijven zonder na te denken over wat dat met een ander doet. Natuurlijk weten wij achteraf ook wel dat het niet heel handig was, maar Eduard is helemaal geen roekeloos type. Als hij geweten had dat dit risico eraan zat, had hij het nooit gedaan.” 

Hij staat weer op de markt

Nu kan Belinda zeggen dat het goed gaat met haar man. “Het ging vorig jaar wel opeens slechter met zijn ogen, omdat zijn hoornvlies beschadigd bleek. Maar dankzij harde contactlenzen heeft hij nu aan één kant honderd procent zicht en aan de andere kant zo’n zestig à zeventig procent. Zijn handen kan hij ook weer gebruiken. Hij heeft wel een handversmalling gehad en heeft minder kracht in zijn andere hand. Maar hij staat weer op de markt met de kraam van onze kaaswinkel.”

Bewust van de risico’s

De klaphamer heeft Eduard zelf laten vernietigen. “Je gaat natuurlijk niet aan iemand anders je ellende verkopen. Hij zag zelf dat de klaphamer bij de oud-ijzerboer werd vernietigd. Ik besef nu wel hoe belangrijk het is dat je je bewust bent van de gevaren van vuurwerk en let op de veiligheid. Kijk, 9 van 10 keer gaat het goed, maar het kan altijd bij jou fout gaan.”

Lees verder: Vlak na het ongeluk sprongen Belinda’s buurvrouwen te hulp. “De zaak is er nu nog en dat is echt te danken aan Bertine en Klariska.”

--:--