Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ben Ketting geeft het liever toe: 'ik ben een gebroken en zondig mens!'

Over rauwheid en hoop

Ben Ketting speelt de rol van John Newton in Eva’s Muzikale Theatervoorstelling Amazine Grace. Grappig genoeg is een vergelijking tussen de twee mannen snel gemaakt. Luister en lees dit mooie interview hier.

Deel:

Luister naar de podcast via:
Soundcloud | Itunes | Spotify

Minella: “Je wilt die genade doorgeven, bijvoorbeeld in het jeugdboek over drugs dat je nu schrijft, dat is gebaseerd op jouw zoon Caleb. Je gaat daarbij de rauwigheid niet uit de weg.”
Ben Ketting: “Ik zit hier helemaal niet trots te zijn op de dingen die niet goed zijn gegaan in mijn leven, maar ieder mens heeft een verleden. Inderdaad: mijn huwelijk heeft ook weleens een opdonder gehad en mijn zoon kon niet van de wiet afblijven. Veel voorbeeldfiguren in christelijk Nederland hebben ook hun ervaringen, maar zwijgen er meestal over of spelen mooi weer. Maar dit gebeurt in het echte leven! Dit is Ben, dit is wat je krijgt. Ik schrijf graag voor je, zing graag voor je, maar dan wel over het echte leven dat soms rauw kan zijn. Als mijn vader met een hamer op zijn vinger sloeg, vloekte hij soms.’ Maar hij was wel een gelovig mens! Wij kunnen er allemaal wat van. We kunnen het allemaal veel mooier en heiliger proberen te maken, maar dat zorgt voor zo’n klotesfeer. Ik geef het liever toe, ik ben een gebroken mens! Een zondig mens!”

Dit is Ben, dit is wat je krijgt

Minella: “Waarom maakt het je zo boos?”
Ben Ketting: 
“Het maakt me boos omdat hierdoor zoveel verwarring en scheuringen ontstaan. Mensen verliezen hun geloof hierom. Als een jonge moeder overlijdt, zeggen sommige mensen: ‘Het was haar tijd.’ Toen Kinga Bán werd begraven, vloekte ik in mijn hoofd. Het was geen vloek naar God, maar gewoon uit onmacht. Als je 36 jaar bent en je hebt jonge kinderen, dan is het toch niet je tijd? Waarom zeggen we zoiets? Waarom vullen we alles in voor God? Het leven hier is niet perfect.”

Minella: “Wat is jouw hoop?”
Ben Ketting: 
“Mijn hoop is dat als ik straks bij God ben, alle ellende weg is. Dat ik me niet meer druk hoef te maken over wat anderen van me zouden denken. En maar wijzen met dat vingertje. De duvel komt altijd met je verleden op de proppen. Het is vergeven! Psalm 23 zegt het eigenlijk heel mooi. Of je nou in een dal zit of op een berg, God zegt: ‘Ik ben erbij.’ Het is zelfs zo dat Hij zegt: ‘Alles wat je fout hebt gedaan, zie ik eigenlijk niet, want als ik naar jou kijk, zie ik mijn Zoon.’ Wat is er nou genadevoller dan dat? John Newton schreef over die genade, over die schoonheid zoals God hem zag. Het is niet moeilijker en niet simpeler dan het is. Dat is mijn geloof. Dat is de grace die ik ervaar in mijn leven en die ik elke dag heel hard nodig heb. Ieder mens eigenlijk, maar ik steek liever de hand in eigen boezem.”

Minella meets Ben Ketting

Tekst, podcast en video: Charlotte van Egmond
Foto's: Nienke van Denderen

--:--