Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbelstudie: hoe bewaar jij je geduld?

DecemberCoaching door Carianne Ros

De decembermaand is niet alleen feestelijk, maar kan ook jachtig en druk zijn. Het is een tijd waarin je geduld gemakkelijk beproefd wordt. Hoe blijf jij geduldig?

Deel:

‘Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn eigen natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen. Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst.’
Galaten 5:22-25

We leven in de adventstijd. Een drukke periode, waarbij we wel wat liefde en geduld kunnen gebruiken,  want hoe reageer jij wanneer je achter iemand in de winkel staat die alle sinterklaas- en kerstcadeautjes ingepakt wil hebben? Wat doe je wanneer je iets graag wilt hebben, maar daar eerst voor moet sparen? En hoeveel moeite kost het je om je kind liefdevol op schoot te nemen om het te kalmeren, wanneer het je eigenlijk het bloed onder de nagels vandaan haalt? Hoe kunnen we op Gods manier geduldig zijn?

1. Geduld is een vrucht van de Geest

Geduld lijkt soms iets onmenselijks te zijn. En zeker als we kijken naar de huidige maatschappij, is geduld vaak ver te zoeken. Het meeste wat we willen hebben is makkelijk voor handen. Je hoeft niet meer maanden te wachten voordat er een krop sla uit de grond komt, je koopt het gewoon in de winkel. De tendens? ‘Ik wil iets hebben en ik wil het nu!’

Maar God heeft geen haast. Gods geduld is een vrucht van de Geest: je kunt het niet in de winkel kopen en je kunt het ook niet NU ontvangen; je mag erom bidden en het heeft tijd nodig om te groeien.

  • Wat houdt geduld en geduldig zijn in voor jou?
  • In hoeverre heb jij uit ongeduld keuzes gemaakt of dingen gekocht waar je later de rekening van gepresenteerd kreeg of waar je later spijt van had?
  • Hoeveel tijd ruim jij in om uit de ratrace te stappen en op een tijdloze manier te genieten van het leven?

Opdracht:
Als volwassenen zijn we zo vaak gericht op resultaat, dat we vergeten te genieten van de reis ernaartoe. Dus: zoek een kind op en ga met hem of haar spelen. Luister goed naar de aanwijzingen die het je zal geven en doe wat hij of zij van je vraagt – speel vooral op zijn of haar tempo! Het kost misschien even tijd om uit jouw resultaatgerichte modus te komen, maar de tijdloosheid zal je goed doen! (En het kind is blij met jouw onverdeelde aandacht!)

2. Geduld moet je oefenen

Geduld is niet alleen een vrucht die vanzelf groeit en waar je zelf niets over te zeggen hebt. Geduld kun je ook oefenen. En de meeste geduld krijg je wanneer er situaties komen die je ongeduld triggeren. Wachtmomenten zijn bijvoorbeeld geweldige oefensituaties. Want, o, wat vinden we wachten toch moeilijk. Waarom? Omdat we er geen controle op hebben. Hoe irritant is het als je iemand van een bedrijf te pakken wilt krijgen en je krijgt een bandje te horen met: ‘al onze medewerkers zijn in gesprek, een ogenblik geduld alstublieft. Er zijn nog vier wachtenden voor u.’ Maar wat is nog irritanter? Wanneer ze er niet bij zeggen, hoeveel wachtenden er nog voor je zijn… Tja, geduld is een schone zaak. Hoe reageer je?

  • Op welke momenten reageer jij heel geduldig? Wat doet dit met jou? En met je omgeving?
  • Op welke gebieden of momenten in je leven of ten opzichte van welke mensen kun je wel wat meer geduld gebruiken?
  •  Op welke manier is God geduldig met jou?

Opdracht:
Schrijf op een briefje waarin of op welke momenten jij graag meer geduld zou willen hebben. Bid de heilige Geest om in jou meer geduld tot bloei te laten komen en bid Hem ook om mogelijkheden om dit geduld te oefenen. Reken er maar op dat er leuke uitdagingen aankomen. De vraag is: hoe ga je reageren? Schrijf een maand lang elke dag leersituaties op en schrijf daar jouw reactie bij. Na een maand: zie je verbetering?

3. Geduld geeft mooie vruchten

Gods geduld is het hebben van een lange adem: niet opgeven, maar doorgaan. Niet blijven staren naar dat wat je niet hebt, maar leren om tevreden en dankbaar te zijn voor dat wat je nu al wel hebt. Gods geduld heeft ook een grote tolerantie ten opzichte van (het negatieve gedrag van) mensen. Niet chagrijnig en boos reageren, maar met zelfbeheersing en liefde, waardoor de eenheid en harmonie bewaard wordt. En het is ook een uitzien met verwachting; zoals een aanstaande moeder met geduld wacht op het ongeboren kind, omdat ze weet dat als ze het kind er eerder uit zou halen, het nog helemaal niet ‘klaar’ zou zijn.

  • Heb jij weleens iets vanuit ongeduld verpest? Bijvoorbeeld een taart te vroeg uit de oven gehaald of een rapport ingeleverd wat eigenlijk nog niet klaar was? Wat was het resultaat?
  • Welke mooie vruchten van geduld zie jij in je leven? Kun je er nog meer verzinnen dan wat ik al genoemd heb in de tekst?
  • Hoe zou jij meer ruimte kunnen geven aan de heilige Geest, zodat Hij geduld in jou kan helpen ontwikkelen?

Opdracht:
Maak samen met je gezinsleden of huisgenoten een mooie adventskrans. Zorg voor een grote adventsvorm van stro of oase. Zet gezellige kerstmuziek op waar jullie blij van worden, maak een lekkere kop warme chocolademelk en leg de tafel vol met kersttakken, versiersels  en natuurlijk kaarsen. Doe je best om echt door middel van samenwerken een zo mooi mogelijke krans te maken waar iedereen blij mee is. Laat dit jullie ‘eenheidssymbool’ zijn.

Tekst: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--