Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blauw Bloed maakt kleurrijk fotoboek over Máxima

'Van jonge latina naar zelfbewuste powervrouw'

Ter ere van de 50e verjaardag van koningin Máxima brengen EO-royaltyprogramma Blauw Bloed, Noblesse Uitgevers en het ANP opnieuw een fotoboek uit. Na het succes van Beatrix: van prinses tot prinses is er nu Máxima: glans van Oranje.

Deel:

In een team van experts vanuit de EO en het ANP is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de inhoud en vorm van het fotoboek. Met deze coproductie wil de EO het thema ‘royalty’ op een nieuwe manier op de kaart zetten. In negen thema’s en bijna 150 bijzondere foto’s word je als lezer meegenomen in het leven van de koningin. Van haar jeugd in Argentinië tot haar rol als moeder van drie opgroeiende dochters.

De meest gedownloade foto

Koningin Máxima is een van de meest gefotografeerde vrouwen van ons land. Daarom is er ook speciale aandacht voor fotografen die haar al jaren veelvuldig in beeld brengen. ANP-fotograaf Ed Oudenaarden is een van hen. ANP-beeldadviseur Leo Blom vertelt: “Ed Oudenaarden was aanwezig bij de huwelijksinzegening van Willem-Alexander en Máxima in de Nieuwe Kerk, op tien meter afstand van het bruidspaar. Van de Rijksvoorlichtingsdienst mocht er tijdens het lied ‘Adios Nonino’ niet gefotografeerd worden. Oudenaarden vertelde me: ‘Maar toen Máxima door emoties werd overmand kon ik niet anders en pakte mijn camera.’ Die ‘traan van Máxima’ is nog altijd de meest gedownloade foto van de koningin uit onze beeldbank.”

Biersjoelen in Zeeland

Blom: “Het fotoboek toont de ontwikkeling van een jonge latina die uitgroeit tot de zelfbewuste powervrouw die glans brengt aan het huis van Oranje. De circa 150 foto’s, die werden geselecteerd op basis van de compositie en de journalistieke inhoud, zijn hoofdzakelijk afkomstig uit de beeldbank van het ANP. Het meest in het oog springende verschil met het zusterboek Beatrix: van prinses tot prinses is de kleurrijkheid van het beeldmateriaal.”

Veelzijdig bestaan

De geselecteerde foto’s tonen het veelzijdige bestaan van de koningin: een bezoek aan Barack Obama in het Witte Huis en een uitje naar de paardenraces op Ascot worden afgewisseld met biersjoelen in Zeeland en een gesprek over mobiel bankieren met Indiase vrouwen. Máxima lijkt zich in elke situatie op haar gemak te voelen.

Historicus Simone Lamain schreef de teksten. “Máxima heeft een goede invloed gehad op haar man. Ze heeft hem losser gemaakt en zelfvertrouwen gegeven,” vertelt Simone. “Toen Willem-Alexander met Máxima trouwde en ze samen kinderen kregen, was hij echt klaar voor het koningschap. Het boek gaat over haar beginjaren in Nederland, maar ook haar rol als moeder, haar kleding en haar werkzaamheden als speciaal pleitbezorger voor de Verenigde Naties komen aan bod.”

Het boek ‘Máxima: glans van Oranje’ kost € 30,- (excl. € 2,95 verzendkosten) en is te bestellen via EO-acties.nl/ledenvoordeel

Tekst: Tamara Brandemann
Beeld: Noblesse Uitgevers

--:--