Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Blauw Bloed': Maxima stapt aan boord van Chinook-helikopter

Blauw Bloed, zaterdag 1 april om 20.00 uur, NPO 2

Onlangs bracht Máxima een bezoek aan de vliegbasis Gilze-Rijen, waar het Defensie Helikopter Commando gevestigd is. De koningin kreeg te zien hoe deze eenheid helpt bij de brandbestrijding en mocht mee op een oefenvlucht. 'Blauw Bloed' was erbij.

Deel:

“Eerst kreeg Máxima een officiële ontvangst, waarbij hooggeplaatste militairen haar informeerden over het werk van deze helikoptereenheid. De toestellen zijn belangrijk voor de verdediging van ons grondgebied, waarbij onze luchtmacht samenwerkt met eenheden uit andere NAVO-landen”, vertelt Jan Wagter, verslaggever bij Blauw Bloed. “Na een briefing en gesprekken met medewerkers op de basis volgde het onderdeel van dit werkbezoek waar iedereen op zat te wachten.”

Fictieve brand

Daarna stond er namelijk een trainingsvlucht met een Chinook-helikopter op het programma. “Dat is zo’n grote legerhelikopter, te herkennen aan die twee ‘schroeven’, een toestel dat heel geschikt is als transportmiddel van het leger. Onder zo’n helikopter kan ook een enorme ‘waterzak’ gehangen worden – een fire bucket. De koningin zat zelf in het toestel terwijl de bluszak met water werd gevuld, en op weg ging naar een fictieve noodsituatie, waarbij de brandweer de hulp van deze helikoptereenheid heeft ingeroepen.” 

Een leerzaam bezoek of vooral spectaculair?
“De Oranjes krijgen talloze uitnodigingen, waarvan ze er veel afslaan. Eerlijk is eerlijk, een bezoek aan een nieuw datacentrum is belangrijk en we doen er in Blauw Bloed met alle liefde verslag van. Maar als de RVD de pers uitnodigt voor een spectaculaire demonstratie, geven we daar ook graag gehoor aan. Het wordt voor onze kijkers leuk om te zien, en dat mag ook een keer."

Spectaculair

Royalty-deskundige Tirza van der Graaf was aanwezig op vliegbasis Gilze-Rijen om verslag te doen voor Blauw Bloed. "Koningin Máxima komt natuurlijk op veel plekken om een werkbezoek af te leggen, maar het gebeurt minder vaak dat ze zelf echt deelneemt aan zo'n oefening," vertelt Tirza. "De vlucht duurde zo'n 40 minuten. Ik mocht Máxima na afloop een vraag stellen en toen merkte ik dat ze zich erg goed had ingelezen op dit onderwerp. Ze vertelde bijvoorbeeld dat Nederland helikopters inzet voor dit soort missies, maar dat in andere landen hierbij vliegtuigen worden ingezet. Ze was zichtbaar onder de indruk van de vlucht met de Chinook-helikopter. Het was een spectaculair en bijzonder werkbezoek."

"Een werkbezoek aan een legereenheid biedt de royals vaak kansen voor een goed mediamoment," vervolgt Jan. "Neem bijvoorbeeld het bezoek van de koning – in legeruniform – aan de troepen in Litouwen. Je hoeft niet veel te zeggen, maar kunt gewoon laten zien dat je je inzet voor het land, of hoe je het waardeert dat anderen dat doen. Tijdens het bezoek zal de band van de koninklijke familie met het leger centraal staan. Maar Máxima zal zich ook verdiepen in de gevolgen van de klimaatverandering voor ons land.”

Meer natuurbranden

“Volgens recent een rapport van onder andere het KNMI krijgen we in Nederland vaker te maken met natuurbranden”, besluit Jan. “Die kunnen makkelijk zo groot worden dat de brandweer het niet alleen afkan en de hulp van het leger nodig heeft. Dat is misschien de keerzijde van de mooie samenwerking, waarvoor Máxima de bemanningsleden zal prijzen. Hun inzet zal helaas vaker nodig zijn, wat te wijten is aan de manier waarop de mens met de aarde omgaat.”

Geschreven door

Bart van Delen

--:--