Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Blootprogramma voor kinderen gaat te ver'

Kinderprogramma Gewoon. Bloot. op 21 maart van start

De SGP vindt het nieuwe NPO-kinderprogramma Gewoon. Bloot, waarin blote volwassenen te zien zijn, veel te ver gaan. De partij wil dat het kabinet voorkomt dat het programma straks op televisie is.

Deel:

De NPO maakte donderdag bekend dat het met Gewoon. Bloot. kinderen wil laten zien dat er meer soorten lichamen zijn dan alleen maar de 'perfecte' lijven die ze in films en op sociale media zien. In het programma stellen kinderen vragen aan vijf doodgewone mensen die naakt zijn.

SGP-leider Kees van der Staaij noemt het plan van de NPO 'bizar'. "Alsof kinderen niet weten dat niet ieder lichaam hetzelfde is. Het gaat mij veel en veel te ver als dat gebeurt door leerlingen op de basisschool te confronteren met poedelnaakte wildvreemden in de klas. Hoe kom je erop?", zegt hij.

Van der Staaij vindt dat zulke zaken binnen het gezin moeten worden besproken. "Dat is als het goed is een veilige en beschermde omgeving." Volgens de politicus kan het programma ongemakkelijk zijn voor kinderen. "Dat zegt al genoeg. Kinderen vinden dat moeilijk. Dat is niet voor niks. Die beschermende drempel die er van nature is, moet je niet slopen. Ik hoop dat het kabinet dit plan van tafel laat halen."

De eerste uitzending van het programma staat gepland voor 21 maart. De serie, gebaseerd op het Deense Ultra Smider Tøjet, bestaat uit acht afleveringen.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Petitie tegen Gewoon. Bloot

Inmiddels is spreker en aanbiddingsleider Daniel van Deutekom een petitie gestart 'Stop tv-uitzending van NTR-programma 'Gewoon. Bloot'. 

'Wij, bezorgde burgers, hebben vernomen dat de NTR een programma gemaakt heeft over het doorbreken van schaamte voor naaktheid onder kinderen van rond de 11 jaar. Wij geloven dat elk mens trots mag zijn op zijn/haar lichaam en dat schaamte voor je figuur niet gezond is. Tegelijkertijd zijn wij van mening dat de onschuld van onze kinderen zo lang mogelijk beschermd dient te worden en dat blootstelling aan seksualiteit geleidelijk en in een veilige omgeving plaats dient te vinden. Kinderen horen geen vragen te hoeven stellen over de penispiercing van een naaktmodel die voor hun staat.

Dit is blootstelling en normalisatie van seksualiteit op een te jonge leeftijd, wat leidt tot het afbrokkelen van natuurlijke verdedigingsmechanismen bij de kinderen. Wij vrezen dat dergelijk lesmateriaal tot schade zal leiden en geloven dat dit echt grensoverschrijdend is. Wij roepen de NPO daarom op om de afleveringen die vanaf 21 maart uitgezonden zouden worden niet meer uit te zenden. Naaktlopen is strafbaar. Wat is dit dan?'

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--