Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Boswachter Jonathan neemt je mee de natuur in: 'Schoonheid zit overal, je moet het alleen willen zien’

In de online serie ‘Bewonder’ neemt boswachter Jonathan Leeuwis ons vol enthousiasme mee de natuur in. Hij deelt ruimschoots van zijn kennis en verbindt dit ook steeds weer aan zijn persoonlijke levenservaringen. “Op het moment dat ik hulp zocht en andere mensen in mijn leven betrok, begon het beter te gaan.”

Deel:

Jonathan struint door het bos op zoek naar paddenstoelen. In een oogwenk zit hij op zijn knieën bij een omgevallen boomstam en roept hij uit: “Oeh, dit is mooi. Moet je hier eens kijken!” Het blijkt om een rechte koraalzwam te gaan. “Dat is het leuke van paddenstoelen. Je hebt ze in alle soorten kleuren en maten.” Met een enorme passie laat Jonathan in de online serie Bewonder verschillende facetten van de natuur zien, van korstmossen tot aalscholvers en schimmeldraden. 

Achtertuin

Jonathans liefde voor de natuur spat ervan af wanneer hij in de details duikt van natuurverschijnselen die op het eerste gezicht niet zo bijzonder lijken. Zelfs in zijn eigen achtertuin loopt hij vol bewondering rond. Hij nodigt je uit om met andere ogen naar de wereld om je heen te kijken: “Schoonheid zit overal”, stelt hij. “Je moet het alleen willen zien.” In de laatste aflevering leert hij zelfs hoe je van je eigen tuin een klein natuurreservaat kunt maken. “Hier zien we een dode kattenstaart. Juist in die dode stengels kunnen insecten overwinteren”, legt hij uit. “Heb je de mogelijkheid, laat die dode planten gewoon staan in de winter. Zo breng je heel veel insecten een warm huis.” 

In verbinding

De natuur leert Jonathan veel over hemzelf en over de dingen in het leven die belangrijk zijn. “Ik vind het zo fascinerend dat al deze bomen hier dus blijkbaar allemaal met elkaar in verbinding staan door die paddenstoelen”, vertelt hij in de tweede aflevering. “Als ik wat verder ga doordenken over mijn eigen leven, dan besef ik hoe belangrijk het is dat wij als mensen met elkaar in verbinding staan.” Hij blijkt onder meer te hebben geworsteld met een depressie. “In die tijd sloot ik mezelf heel erg af. Ik probeerde het alleen te doen. Maar op het moment dat ik hulp zocht en andere mensen in mijn leven betrok, begon het beter te gaan. Ik denk dat het voor ons allemaal zo belangrijk is dat we onze levens delen met de mensen om ons heen. We zijn niet gemaakt om alleen te zijn.” 

Bekijk hieronder alle afleveringen:

Paddenstoelen

Paddenstoelen schieten vooral in de herfst weer uit de grond. Dan is het nog warm genoeg maar buiten is het ook vochtig, daar houden paddenstoelen van. Sommige zijn giftig, andere kun je eten. Wat is het nut van paddenstoelen? NPO Kennis onderzocht dit en maakte er een story van. Klik om de story te bekijken

De aalscholver

Korstmossen

De vogeltrek

De achtertuin

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--