Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Carel Kraayenhof maakte de traan van Maxima cultureel erfgoed

Aflevering 1 van de podcast van Blauw Bloed

Vandaag is het precies 19 jaar geleden dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het huwelijksbootje traden. Eind vorig jaar spraken wij voor onze Blauw Bloed-podcast met niemand minder dan Carel Kraayenhof, die op 2 februari 2002 Máxima tot tranen roerde met zijn vertolking van 'Adios Nonino'.

Deel:

Het is misschien wel een van de beroemdste momenten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis: Máxima die tijdens de huwelijksceremonie in de kerk zichtbaar ontroerd luistert naar ‘Adios Nonino’, gespeeld door Carel Kraayenhof, op de bandoneon. “Het is heel bijzonder daar deel van uit te maken. Het is net een stukje uit een speelfilm, een sprookje, maar dan is het echt gebeurd,” aldus Carel.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Terwijl veel Nederlanders nog aan het nagenieten zijn van het moment suprême, is Carel alweer onderweg naar zijn volgende optreden in Den Haag. Hij heeft dan ook geen idee wat zijn muziek heeft losgemaakt bij het publiek, vertelt hij in de podcast. “Ik kwam om één uur ‘s nachts thuis. Mijn schoonvader, die naast mij woont, was nog opgebleven en zei: dit moet je even zien! Hij zette de tv aan en ik hoorde hoe prachtig die bandoneon was opgenomen in die kerk, terwijl er maar één microfoon voor mij stond. Het klonk echt geweldig, en die beelden waren natuurlijk ook echt fantastisch! Ik was totaal onder de indruk.”

55 miljoen kijkers
Dat zijn spel zoveel impact zou hebben, had Carel van tevoren nooit verwacht. “Later zeiden ze dat er 55 miljoen mensen hebben gekeken. Dat is natuurlijk echt bizar! Sinds 1984 speel ik bandoneon en de meeste Nederlanders hadden geen idee dat dat een instrument was. Het is heel raar om van de ene op de andere dag een soort volksheld te zijn en als een soort popster op straat herkend te worden. Iedereen wist opeens dat instrument te benoemen,” vertelt Carel.

Lees verder onder de foto.

BB Podcast 1f1

Carels droom
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima trouwden op 2 februari 2002, maar al ruim voor die tijd was het Carels droom om een keer tango te mogen spelen voor Máxima. “Ik zat op een zekere dag bij mijn kapper in Middenbeemster. Ik sla de krant open en zeg: ‘Henk, moet je nou kijken, Willem-Alexander heeft een Argentijnse vriendin. Stel nou eens dat zij van tango houdt en dat ik een keer de kans krijg om voor haar te spelen, dat zou toch fantastisch zijn?’"

Enkele jaren later wordt dit werkelijkheid voor Carel en mag hij, nota bene op de bruiloft van het koningspaar, tangomuziek voor hen spelen op zijn bandoneon. 

Benieuwd hoe het verhaal verdergaat? Luister hier dan snel verder naar het eerste deel van de Blauw Bloed-podcast met Carel Kraayenhof, of download hem in je favoriete podcast-app. In de volgende afleveringen spreekt Tirza onder meer met royaltyfotografen Patrick van Katwijk en Vincent Mentzel en Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Veel luisterplezier!

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--