Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke kijktips voor (klein)kinderen

Kinderfilms en -series voor in de zomervakantie

Deel:

Welke christelijke kinderfilms en -series mag je ook als volwassene zeker niet missen? Visie zet drie kijktips voor in de zomervakantie op een rij!

The chronicles of Narnia: the lion, the witch and the wardrobe (2005)

De Narnia-serie van schrijver C.S. Lewis is een van de meest geliefde kinderboekenseries aller tijden. Gelukkig is ook de filmbewerking van het populairste boek in de reeks goed geslaagd. In The lion, the witch and the wardrobe komen vier kinderen via een kledingkast terecht in het magische Narnia. De kwaadaardige ijskoningin (geweldig gespeeld door Tilda Swinton) heeft het land onder een betovering gebracht. Hierdoor is het in Narnia altijd winter, maar nooit Kerst. Gelukkig belooft een profetie dat op een dag de rechtmatige koning zal terugkomen om het land te bevrijden.
Lewis gebruikt het fantasy-genre als lens om de kern van het christendom te verduidelijken. De parallellen zijn niet te missen. Het lijden, sterven en de opstanding van de leeuw Aslan is één op één te vergelijken met het offer van Jezus. De film leent zich daarom bijzonder goed om uitgebreid na te bespreken.
Te zien op Disney+ of Pathé Thuis. 

The prince of Egypt (1998)

Als er één filmgenre zo snel mogelijk moet terugkomen, is het de handgetekende Bijbelse animatiefilm. Want wat is het zonde dat er niet méér films zoals The prince of Egypt zijn. Deze imposante musical baseert zich op het verhaal van Mozes zoals beschreven in Exodus en volgt hem vanaf zijn jeugd tot aan de indrukwekkende tocht door de Rode Zee. De stijl doet denken aan de Bijbelse spektakelfilms uit de jaren vijftig, zoals The ten commandments en Ben-Hur.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Christelijke kijktips voor (klein)kinderen The Prince of Egypt

Samen met zijn halfbroer Ramses leidt Mozes een luxeleventje aan het Egyptische hof. Maar wanneer Mozes zijn ware afkomst ontdekt, komt hij lijnrecht tegenover zijn vroegere familie te staan. De film blijft opvallend trouw aan het Bijbelverhaal. De extra verhaallijnen, zoals de relatie tussen de broers, voegen daadwerkelijk toe aan het verhaal. De andere aanpassingen zorgen op zijn minst voor een nieuwe invalshoek. Zowel voor kinderen als voor hun ouders is The prince of Egypt een indrukwekkende en prachtig vormgegeven vertelling van het bekende Bijbelverhaal.
Te zien op Netflix.

Veggietales (2014-2017)

Nee, Veggietales is geen serie om zelf te bingewatchen. Weinig volwassenen zullen zich interesseren voor de avonturen van Bob de tomaat en Larry de komkommer. Toch loont het om af en toe even mee te kijken. Veggietales is een heerlijk onschuldig christelijk kinderprogramma. Elke aflevering leren de groentes een nieuwe levensles die soms rechtstreeks uit de Bijbel komt. De animatieserie blinkt niet alleen uit door de christelijke boodschappen. Ook de gortdroge en zelfbewuste humor scoort goed.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Christelijke kijktips voor kleinkinderen Veggietales

Helaas is het programma door de gebrekkige Nederlandse vertaling soms onbedoeld grappig. In één aflevering wordt met het Engelse chestnut ‘een oud verhaal’ bedoeld. Maar Veggietales vertaalt het woord letterlijk: “Herinner je je het verhaal van de kastanje uit Prediker?” Het is makkelijk de serie deze onbedoelde ketterij te vergeven. Want hoeveel kwalitatief sterke kinderprogramma’s bestaan er waarin kleuters hele teksten uit Prediker leren?
Te zien op Netflix.

Tekst: Jort van Slooten
Beeld: Walt Disney Pictures, Moviemeter en Relevant Magazine

--:--