Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christenen: kies niet bij voorbaat partij in het conflict in Israël

Deze week laaide de strijd weer op tussen Israël en de Palestijnen. Ook binnen de kerk is er discussie over dit vraagstuk. Vijf predikanten vragen de PKN om excuses aan te bieden aan de Palestijnen. “We hebben als kerk gefaald, omdat we de onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël verkondigd hebben, zodat we de indruk wekten dat God Israël meer liefheeft dan het Palestijnse volk.”

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, vermoedt dat de sterke band is ontstaan doordat de Kerk lang vijandig tegen joden is geweest. “Christenen hebben voor de Tweede Wereldoorlog veelvuldig verkondigd dat joden de Messias hebben vermoord en daarmee bijgedragen aan een anti-joodse stemming. Dat willen ze nu rechtzetten.”  

Relatiecoach Cocky Drost is van mening dat er binnen christelijke kringen veel te weinig genuanceerd over het conflict in Israël wordt gesproken. “Ik weet zeker dat ik straks na de uitzending op Instagram reacties ga krijgen dat ik niet kwaad over het volk van Israël mag spreken. Van die houding moeten we af.” 

Behoud christelijke feestdagen

EO-presentator Joram Kaat heeft zich afgelopen week geërgerd aan bedrijven die christelijke feestdagen laten uitruilen voor bijvoorbeeld het Suikerfeest. “Niemand weet meer wat Hemelvaart of Pinksteren is.” Kaat pleit voor een herwaardering van ons culturele erfgoed. “Schaf feestdagen niet af, maar vier ze uitbundiger.”  

Sjirk vindt dat je helemaal geen vrij moet geven voor een feestdag vanwege het geloof. “Als je het echt belangrijk vindt, offer je er zelf een vrije dag voor op. Bijvoorbeeld voor biddag.” Voor Cocky waren de feestdagen vroeger een grote kerkgang waar ze met weinig plezier aan terugdenkt. “Ik snuif nu de vrijheid op van die feestdagen. Er hoeft even niets.” 

Scheiding bij Forum voor Democratie is een toneelstukje

Verder was er de zoveelste breuk binnen Forum van Democratie. Wybren van Haga verliet met twee andere Kamerleden de fractie, maar blijft erbij dat hij geen ruzie heeft met Baudet. “Deze mannen weten te veel van elkaar”, stelt Sjirk. “Bij de meeste scheidingen is er sprake van moddergooien, behalve als de partners bang van elkaar zijn dat er iets naar buiten komt.” Joram bespeurt achterdocht bij Sjirk en neemt het op voor Van Haga, omdat die nu eindelijk verantwoordelijkheid neemt na de smakeloze bevrijdingsposter.     

In de opiniepodcast Deze Week nemen we de week door met, naar eigen zeggen schaamteloos christelijke krantenmaker Sjirk Kuijper, de telefoonverslaafde gelovige millennial Joram Kaat en met de altijd naar liefde in het nieuws zoekende relatie-expert Cocky Drost. Een frisse, vrolijke en scherpe blik op de actualiteit, elke vrijdagochtend om zeven uur 's ochtends op je digitale deurmat.

--:--