Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Clarice Gargard, Alicja Gescinska en Roelof ten Napel te gast in Café Lazarus

Café Lazarus komt terug op de buis. Vanaf morgen, maandag 23 maart, ontvangt presentator Marleen Stelling gasten die de wereld willen veranderen. Zij vertellen wat hen drijft en waardoor ze veerkrachtig blijven.

Deel:

Marleen heeft op de late maandagavond gesprekken met columnist en schrijver Clarice Gargard, filosoof en schrijver Alicja Gescinska, adviseur en trainer Chantal Suissa en dichter Roelof ten Napel.

Clarice & Alicja

In de eerste aflevering op maandag 23 maart is Clarice Gargard te gast. De journalist en columnist voor NRC was afgelopen jaar VN-vrouwenvertegenwoordiger en won een Gouden Kalf voor de documentaire Daddy and the Warlord waarin ze op zoek gaat naar de waarheid over haar vader. Clarice neemt schrijver Karin Amatmoekrim mee naar het café voor een gesprek over zusterschap, verzet en echt naar elkaar luisteren.

Met de Belgisch-Poolse filosoof Alicja Gescinska gaat het in de tweede aflevering op 30 maart over het essay dat ze schreef voor de maand van de filosofie (die inmiddels overigens in uitgesteld naar juni). In Kinderen van Apate – over leugens en waarachtigheid houdt Alicja een pleidooi voor de herwaardering van waarachtigheid in tijden van fake news en factfree politics. Ook schrijver David van Reybrouck schuift aan om hierover mee te praten. 

Chantal & Roelof

Op maandagavond 6 april is Chantal Suissa te gast in Café Lazarus. Ze stond aan de wieg van Mo & Moos, een dialooggroep waarin Joodse en islamitische twintigers en dertigers elkaar ontmoeten. Chantal vertelt hoe belangrijk het is om elkaar te leren kennen. Daarom heeft ze Fatima Akalai meegenomen. Samen vieren ze dit jaar voor het eerst Mimouna met elkaar. Mimouna werd in Marokko gevierd op de laatste dag van Pesach en is een feest van verbinding.

Wat betekent het om pijn te lijden, lief te hebben en te sterven voor iemand? Die vraag staat centraal in poëzie van Roelof ten Napel. Marleen spreekt hierover met hem op Tweede Paasdag (13 april). Roelof vertelt hoe dichten voor hem een proces is van bezinning en meditatie. Naast Roelof neemt ook dichter Anne-Fleur van der Heiden plaats. Samen hebben ze een paasgedicht gemaakt.  

Natuurlijk is er ook muziek in Café Lazarus: Michael Prins, Berget Lewis Amsterdam Klezmer Band en The Soul Preacher laten van zich horen. En vaste barman Bright Richards is er met zijn verhalen ook weer bij.

De vier afleveringen van Café Lazarus worden uitgezonden op de late maandagavond op NPO 2 om 23.25 uur.

Lazarus.nl houdt je op de hoogte van de afleveringen en ze zijn hier ook terug te kijken.

--:--