Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column van een pleegmoeder: ‘Waarom doe ik zo mijn best om goed over te komen?

Amy over streven naar perfectie

Amy* (41) is moeder van zes kinderen; drie biologische kinderen en drie pleegkinderen. Ze schrijft regelmatig over haar gewoon bijzondere gezin.

Deel:

Ik wil graag een perfect lijf, een perfect gezin, een perfecte relatie en een perfecte moeder zijn. 

Goede indruk

“Er komt zo iemand langs van pleegzorg en ik wil wel dat jullie je netjes gedragen.” Ik kijk hun snoetjes aan ze knikken alle drie, maar ik weet dat dit geen garantie is. Er kan van alles gebeuren en voor mijn gevoel bepalen zij het komende uur het beeld van mij als goede moeder en pleegmoeder. Dat ik niet de controle heb over de indruk die we achter gaan laten, voelt niet fijn. Ik heb al mijn best gedaan om een goede indruk achter te laten. Het huis is opgeruimd, schoon en veel te netjes voor een huishouden met zes kinderen.

Stress en zweetoksels

Dit was ik, een tijdje terug. Zo goed mijn best aan het doen, maar waarvoor eigenlijk? Waarvoor doe ik zo mijn best om goed over te komen, om een perfecte indruk achter te laten? Geeft mij dat een goed gevoel? Nee, het geeft mij vooral stress en zweetoksels. 

Het geeft mij vooral stress en zweetoksels

Tegenwoordig laat ik wat vaker de boel de boel. Het opruimen als er iemand komt blijft een aandachtspuntje. Mijn kinderen en pleegkinderen zijn absoluut niet perfect. Mijn huishouden is niet perfect, mijn relatie is niet perfect en geloof me, ik ben ook niet perfect. 

Het perfecte plaatje

Misschien wordt er vanuit de maatschappij een bepaalde druk ons gelegd. Moeten we aan alles voldoen en komt de lat steeds hoger te liggen. Door social media zien we vooral perfecte plaatjes. We meten ons daaraan en proberen die lat te bereiken, maar mij lukt dat nooit! 

Echt zijn

Wat ik wel ben is echt. Ik maak echte fouten, echte rommel, echte ruzies en ik ben soms echt chagrijnig.

God zegt tegen ons “Kom, kom zoals je bent.” Je bent al perfect voor Hem. We mogen bij Hem komen zonder al die opsmuk. Gewoon zoals we zijn. Niet perfect, maar wel echt. 

* In verband met de privacy van de pleegkinderen is Amy een gefingeerde naam.
Beeld: Shutterstock

Lees hier ook de andere columns van Amy. 

Geschreven door

Amy

--:--