Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Concert for Change

De ander zien, jezelf zijn

Iedereen mag zichzelf zijn. Het lijkt zo vanzelfsprekend en een recht dat al bijna 40 jaar verankerd is in artikel 1 van onze grondwet. Toch ervaren veel Nederlanders dit anno 2022 niet zo.

Deel:

Ze krijgen te maken met racisme, discriminatie en uitsluiting op basis van wie ze zijn. Bij de NPO is eind april en de hele maand mei op televisie, radio en online extra aandacht voor deze onderwerpen als onderdeel van het bredere thema diversiteit, onder de noemer "De ander zien, jezelf zijn". Vrijdag 29 april wordt afgetrapt met het hybride congres "De ander zien, jezelf zijn: discriminatie, diversiteit en inclusie in de media", waarbij het bevorderen van inclusie in de media centraal staat. Zondag 1 mei is de kleurrijke live televisieshow "Concert for Change" te zien, waarin indringende reportages op het gebied van diversiteit de inspiratie vormen voor bijzondere live-optredens. Heel de maand mei zijn bij de NPO op alle kanalen, netten en zenders nieuwe en speciale programma's te zien en te horen rondom deze belangrijke thema's.

Concert for Change 

In Concert for Change zetten topartiesten live vanuit Studio 21 bijzondere Nederlanders in de spotlight. Mensen die vanuit hun eigen kracht een positieve beweging in gang hebben gezet als het gaat om inclusiviteit en acceptatie. De indringende verhalen zijn de bron van inspiratie voor de artiesten die aansluitend optreden.

Thema’s die centraal staan zijn onder meer discriminatie, racisme en gelijkheid. Lisette Wellens en Dwight van van de Vijver brengen in reportages de inspirerende verhalen van onder meer meervoudig paralympisch kampioene Esther Vergeer, musicalster Sorayah Gerrits, topvoetbalster Merel van Dongen, concertpianiste Iris Hond en haar Foundation, danser Redouan Ait Chitt en Barbara Pravi. Verder verlenen o.a. minister-president Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag een speciale bijdrage. Met optredens van grote buitenlandse artiesten als Emeli Sandé uit Groot Brittannië en Jamala, de Oekraïense winnares van het Eurovisie Songfestival in 2016 en letterlijk op de vlucht voor de oorlog in haar land. Uit Nederland optredens van Iris Hond, Edsilia Rombley, HAEVN, Berget Lewis, Elske DeWall & Tania Kross. Zij treden op met de grote live-band onder leiding van Eric van Tijn. Presentatie door Giovanca Ostiana en Carrie ten Napel.

Concert for Change

Zondag 1 mei, NPO 1, 21.30 uur door Omroep MAX /WNL /EO /BNNVARA

Speciale programmering in mei

De gehele maand mei komen racisme, discriminatie en diversiteit bij de NPO extra onder de aandacht op televisie, radio en online. Niet een themamaand met een begin en een einde, maar een etalage van nieuwe en speciale programma's rondom deze belangrijke thema's. De volledige programmering wordt binnenkort bekend gemaakt.

Shula Rijxman, executive producer congres en live televisieshow: "De publieke omroep is er voor iedereen en het is belangrijk dat iedereen gehoord, gezien en vertegenwoordigd wordt. Racisme en discriminatie zijn helaas onderdeel van onze maatschappij en wegkijken is geen optie. Met dit initiatief neemt de publieke omroep wederom haar verantwoordelijkheid door inspiratie te bieden die mede kan gaan leiden tot verandering op langere termijn. Iedereen hoort erbij."

Robert Fortuijn, coördinator programmering: "De afgelopen maanden is door alle publieke omroepen hard gewerkt aan een uitgebreid en divers palet aan programma's in verschillende genres, voor alle doelgroepen en met verschillende invalshoeken. Met deze programma's hopen we onze kijkers te inspireren en in aanraking te laten komen met verhalen die ze nog niet kenden en ze zo uit te dagen om anders te gaan kijken naar de ander. Ik ben ook bijzonder verheugd dat het eerste programma van Omroep ZWART in mei als onderdeel van "De ander zien, jezelf zijn" van start gaat."

NPO-programmering in mei extra in het teken van racisme, discriminatie en diversiteit

De publieke omroep is er voor alle Nederlanders. Onder de noemer “De ander zien, jezelf zijn” komen de gehele maand mei racisme, discriminatie en diversiteit bij de NPO extra onder de aandacht op televisie, radio en online.

Wat kan ik zien in mei?
Wat kan ik zien in mei?

Kijk bijvoorbeeld All of the Lights, een nieuw muzikaal programma waarin Défano Holwijn in gesprek gaat met bekende hiphop-artiesten die hun hits in een ander daglicht uitvoeren; in het licht van de gospel.

--:--