Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Cyberpesten: 6 tips voor ouders

Wat kan je als ouder tegen cyberpesten doen en waar let je op?

Ze Tiktokken, Snappen en Instagrammen heel wat uren per dag. Tieners en pubers zijn online steeds actiever en vaardiger. Maar niet alleen het gebruik van social media neemt toe, ook pestgedrag is online steeds meer aan de orde van de dag. Dit online pestgedrag, beter bekend als cyberpesten, gaat beschermt door de anonimiteit vaak verder dan andere pestvormen. Wat kan je hier als ouder tegen doen en waar moet je op letten?

Deel:

Uit cijfers van het CBS en het ANP blijkt dat ruim 400.000 jongeren het afgelopen jaar last hadden van cyberpesten. Deze vorm van pesten is minstens net zo ingrijpend als ‘klassiek’ pesten en kan in sommige gevallen zelfs veel verder gaan. De dader blijft anoniem en ervaart daardoor minder grenzen. De gevolgen van cyberpesten zijn volgens Mediawijsheid dan ook groot.

Langdurig gepest worden is van invloed op het welzijn en de ontwikkeling van een kind. Zo kan een kind onzeker en ongelukkig worden, maar ook een laag zelfbeeld ontwikkelen. Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn en slaapproblemen, komen ook vaak voor bij kinderen die gepest worden.

Doordat cyberpesten zich minder openbaar afspeelt, is het moeilijker op te merken. Als ouder is het vaak lastig om cyberpesten te herkennen en je kind te beschermen tegen online pestgedrag. Wij geven zes tips op het gebied van cyberpesten.

1. Praat over cyberpesten

Wat houdt cyberpesten in en heeft je kind er wel eens mee te maken gehad? Ga in gesprek over de gevolgen van cyberpesten en leer je kind ook online respectvol met anderen om te gaan.

2. Let op signalen van cyberpesten

Onder andere onverklaarbare fysieke veranderingen, zoals gewichtsverlies of slapeloosheid kunnen signalen zijn van cyberpesten. Ook teruggetrokken gedrag en het vermijden van school zijn waarschuwingssignalen. In sommige gevallen sluiten kinderen zelfs hun social media-accounts.

3. Verbied social media- en internetgebruik niet

Social media speelt een grote rol in het leven van veel tieners en pubers. Het is een deel van hun sociale leven. Het gebruik hiervan verbieden, kan er zelfs voor zorgen dat kinderen eerder gepest zullen worden. Blijf liever betrokken bij het online gedrag van je kind en maak duidelijke afspraken. 

4. Maak je kind bewust van wat hij of zij deelt

Deel je een bericht alleen met je vrienden of zet je iets openbaar online? En wat is er precies te zien op de foto’s of in het bericht? Eenmaal gedeeld of gepost is het vaak niet zo gemakkelijk meer terug te draaien.

5. Leer je kind hoe hij of zij kan reageren op ongepast onlinegedrag

Geef bijvoorbeeld het advies niet te reageren op kwetsende berichten of op contactverzoeken van onbekenden. En vertel hoe belangrijk het is om hulp in te schakelen wanneer hij of zij iets meemaakt online wat niet goed voelt.

6. Zorg voor zelfvertrouwen en weerbaarheid

Kinderen die meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn, hebben minder kans om gepest te worden. Lees meer over het vergroten van de weerbaarheid en het zelfvertrouwen bij kinderen op Opvoeden.nl.

Deze en meer tips om cyberpesten te voorkomen, zijn te vinden op Mediawijsheid en Bureau Jeugd & Media.

Luistertip

pixelshit.1400.b39853b620dcccd4ca95ca40ed6654b7

In de op waarheid gebaseerde jeugdpodcast Pixelshit raakt iedere aflevering een puber verstrikt in de complexe wereld van het internet. De podcast zet jonge internetgebruikers aan het denken over hun onlinegedrag.

In aflevering vier wordt Julia van de ene op de andere dag een online bekendheid nadat een dronken dansvideo van haar verschijnt. Iedereen heeft plotseling een beeld van Julia. Ze wordt zelfs bedreigd op straat. Wat doet dit alles met haar zelfbeeld? Kan ze, ondanks alle positieve en negatieve aandacht, zichzelf terugvinden? Luister deze en de andere afleveringen via eo.nl/podcasts

--:--