Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Danielle: ‘Ik begon mijn eigen fair trade kledingmerk’

Verantwoord shoppen

Daniëlle Rebel (42) startte in 2016 samen met haar man het initiatief FairRebel. “Ik was een echte shopaholic. Mensen die mij kennen, denken vaak: hoeveel kleding heeft zij wel niet?” Toch kon Daniëlle haar ogen niet langer sluiten voor de uitbuiting in de kledingindustrie: ze begon haar eigen, verantwoorde kledingmerk.

Deel:

Hoewel ik een neus had voor korting, keek ik wel naar de prijs. Als ik een shirt voor €2,90 euro zag liggen, wist ik dat er iemand niet betaald had gekregen. Die wetenschap kreeg een boost toen ik als presentatrice bij Family7 een dame van Micha Nederland interviewde die vertelde dat ze alleen nog maar eerlijke kleding koopt. Ik dacht: wat een offer brengt zij. Nooit meer naar de H&M. Maar ook: ze doet het gewoon! Ben ik ook bereid mezelf de vraag te stellen wie mijn kleding heeft gemaakt? Toen ik dat deed, kon ik mijn ogen niet langer sluiten. Er worden in de kledingindustrie zoveel mensen verschrikkelijk uitgebuit.

‘Wat een offer: nooit meer naar de H&M…’

Ergens in die periode besloot ik samen met mijn man drie koopvrije maanden in te stellen. Dat is heel wat voor mensen die het liefst elke week shoppen. In de tijd die we nu overhadden, kregen we het verlangen om onze liefde voor Jezus en gerechtigheid met onze liefde voor kleding te combineren. Christelijke kleding, maar dan wel fairtrade en subtiel qua teksten. Zo is FairRebel ontstaan. Een beweging voor christenen die hun geloof willen uitdragen maar niet zo goed weten hoe, en er mooi uit willen zien en kiezen voor fair. 

Eerlijke kleding

Onze fashion wordt gemaakt van katoen dat op een organische manier wordt verbouwd door boeren die een eerlijke prijs ontvangen, zelfs als de oogst mislukt. Ook in de fabriek krijgen de arbeiders een eerlijk loon, wordt er gewerkt op normale tijden, krijgen ze pensioengeld en een uitkering als ze ziek worden. Het christelijke aspect zit ’m ook in de teksten op de kleding die aanleiding geven tot gesprekken die anders niet zouden plaatsvinden in alledaagse situaties. Want de kleding van FairRebel kun je bij elke gelegenheid dragen. 

Gods droom

We hebben nog veel dromen voor FairRebel, maar kunnen dat niet alleen. Het is op dit moment nog moeilijk om geld te verdienen als fairkledingmerk en onze collectie is nog klein. We willen het ook niet alleen doen, want dit is ook Gods droom die Hij in ons hart heeft geplant. Ik voel dat Hij zegt: vertel het verhaal, Ik doe de rest.”

Lees ook: Poging 26 om duurzamer te leven

--:--