Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat Jan leerde over dankbaarheid door nagellak, pizza’s en knuffels

Deel:

Jan komt terecht in een WhatsApp groepje van twintigers met de naam 10.000 redenen tot dankbaarheid. Dat voelt voor Jan eerst wat ongemakkelijk, maar dan ontdekt hij dat hij heel wat van de jongeren kan leren.

In de zomer werd ik uitgenodigd voor een 10.000 redenen tot dankbaarheid WhatsApp groep door iemand die ik kort daarvoor had leren kennen. Voor ik het wist, had ik me aangemeld en kreeg ik de instructies toegestuurd. Ik werd aangemoedigd om beknopt mijn punten van dankbaarheid in de appgroep te plaatsen waarbij we nummerden van 1 tot 10.000. Easy peasy.

Zijn dát dingen om dankbaar voor te zijn?

Het duurde even voor ik iets durfde te plaatsen. Ik ontdekte namelijk dat ik in een groep was beland waar ik de oudste persoon was en waarvan de overige groepsleden jongeren waren. Dat was ook goed te zien aan het soort berichten. Zo werd er het volgende gepost:

Ik ben dankbaar:

  • dat ik in bed kan blijven liggen
  • voor de mooie vlinders in de vlinderstruik
  • dat ik lang kon bellen met X
  • dat ik net genoeg geld op m’n ov heb
  • voor de knuffel van een collega

Prima punten hoor, maar als ik eerlijk ben, fronste ik wel even mijn wenkbrauwen. Zijn dat écht dingen om dankbaar voor te zijn? Ik kon het nauwelijks geloven. Heel soms postte ik iets en dat waren dan vaak best grote dingen.

We worden gelukkig door dankbaarheid

Ik dacht terug aan een TEDtalk over dankbaarheid van broeder David Steindl-Rast, een monnik en interreligieuze geleerde (zie hieronder). Ik zag de TEDtalk ongeveer drie keer en elke keer motiveerde zijn rustige stem en goede punten me om dankbaar in het leven te staan.

David zegt in deze talk: ‘Alle mensen hebben met elkaar gemeen dat ze gelukkig willen zijn. Wat is het verband tussen geluk en dankbaarheid? Veel mensen zouden zeggen: Heel eenvoudig. Als je gelukkig bent, ben je ook dankbaar.’

‘Maar denk nog eens na. Zijn gelukkige mensen ook werkelijk dankbaar? We kennen allemaal wel mensen die alles bezitten om gelukkig te kunnen zijn en het toch niet zijn. Ze willen namelijk iets anders, of ze willen meer van hetzelfde. We kennen ook allemaal mensen die veel tegenslag hebben. Tegenslag die we zelf niet zouden willen hebben. Toch zijn ze intens gelukkig. Ze verbazen je met het geluk dat ze uitstralen. Waarom? Omdat ze dankbaar zijn. We worden dus niet dankbaar door geluk. We worden gelukkig door dankbaarheid.’

Pas dankbaar als ik hieperdepiep gelukkig ben

Een maand na de start van de WhatsApp groep blader ik terug door de oude berichten en word overvallen door een gevoel van dankbaarheid, maar ook een beetje van schaamte. Deze jonge mensen lieten me zien wat zij niet zomaar voor lief namen,  waar ze hun dankbaarheid over wilde uiten.

Ik schaamde me voor mijn gefronste wenkbrauwen en besefte ineens dat deze mensen me lieten inzien dat ik de TEDtalk van David wel geweldig vind, maar totaal niet toepas op mijn eigen leven. Ik ben best een zwartkijker en ineens begreep ik waarom ik dat ben. Want ik ben pas dankbaar als ik écht hieperdepiep gelukkig ben. Maar dat is precies het omgekeerde van wat David Steindl-Rast zegt. Best confronterend.

Dankbaar voor nagellak, pizza’s en knuffels

Dus dank leuke, lieve en open twintigers voor jullie dankbaarheid over nagellak, pizza’s en knuffels! Jullie lieten me zien dat mensen gelukkig worden door dankbaarheid. Ik ga ermee aan de slag. Die eerste slok koffie op een werkdag, dat heerlijke bed, mijn gave werk, de honden uitlaten, brood kunnen kopen en gras waar je lekker op kunt liggen. Ik heb zo verschrikkelijk veel om dankbaar voor te zijn. Jullie waren mijn leermeester. Die 10.000 redenen haal ik met gemak.


Kijk hier de TEDtalk van David:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Jan Wolsheimer

--:--