Daphne Deckers over leven, werk en verlies vader
28 mei 2021 · 13:00
Update: 15 november 2024 · 08:37
Daphne Deckers is in de podcast ‘Levensbepalend’ een uur te gast bij Elsbeth Gruteke. Daphne groeit op in heel klein dorpje vlakbij Nijmegen. Haar wereld wordt stukken groter door een internationale carrière als fotomodel. Later gaat ze presenteren en acteren. Als kind wil ze eigenlijk schrijfster worden, en daar neemt ze dan ook steeds meer tijd voor. Inmiddels heeft ze 24 boeken op haar naam staan.
Vanaf haar negende woont Daphne Deckers in het kleinste dorpje van Nederland: Persingen. Haar vader is bioloog en doctor in wis- en natuurkunde, haar moeder is kunsthistorica. Ze groeit op in een huis vol boeken. Daphne zingt als kind in met veel plezier het katholieke kerkkoor maar komt niet uit een gelovig nest. Ze beschouwt zichzelf niet als gelovig, maar toch is ze erg gecharmeerd van de rituelen in de kerk en de saamhorigheid die ze daar vindt.
Mee met het circus
Daphne doet als tiener al ervaring op met presenteren voor televisie, ze volgt namelijk een opleidingstraject bij Club Veronica. In haar studietijd doet ze mee aan een fotomodellenwedstrijd. Het is het begin van haar carrière als fotomodel. Haar ouders zijn aanvankelijk helemaal niet enthousiast dat ze ‘meegaat met het circus’. Maar voor Daphne gaat er een wereld open en bovendien is er ook nog goed geld in te verdienen.
(Tekst loopt door onder de foto.)
Ze is model in een tijd dat het begrip #metoo nog niet bestaat. Daarbij maakt Daphne nogal eens wat mee op het gebied van grensoverschrijdend gedrag, maar kan gelukkig goed voor zichzelf opkomen. Ze laat bijvoorbeeld van zich horen wanneer ze merkt dat er een camera aanstaat in een ruimte waar zij en collegamodellen zich moeten omkleden.
Schrijven over moederschap
Daphne gaat later presenteren en acteren. Maar haar grootste liefde is al van jongs af aan schrijven. Eigenlijk zijn dingen als acteren en presenteren meer een kers op de taart. Het schrijven is de taart zelf. Haar boeken over moederschap (De geboorte van een Moeder, De geboorte van een gezin) worden een groot succes.
Het leven is een soort worst; je gaat steeds dunnere plakjes snijden
Onlangs bracht ze het boek Uitwaaien uit dat als ondertitel ‘Geluk dicht bij huis’ heeft. Door corona kunnen we geen grote reizen maken en moeten we onszelf dichtbij huis vermaken. Het heeft haar doen beseffen hoe mooi haar eigen thuisland eigenlijk is.
Vader overlijdt door dementie
In 2018 overlijdt Daphnes vader aan de gevolgen van dementie. Het is pijnlijk voor haar om te zien hoe haar vader achteruitgaat als gevolg van deze aandoening. Als ze hierover vertelt, wordt het haar even teveel. Het verlies van haar vader doet haar beseffen hoe eindig het leven is. "Het leven is een soort worst," zegt ze in Levensbepalend. "In het begin snijd je hele dikke plakken. Je denkt: het kan niet op. Maar op een gegevens moment denk je: ho even! Je gaat steeds dunnere plakjes snijden naarmate je richting het einde komt."
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister naar Daphne Deckers in 'Levensbepalend'
Beeld: Yvette Kuikens Photography
Meest gelezen
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
- Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Vanaf 9 juni dagelijks bij de EO op NPO 1
Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Lees ook
- Froukje de Both: ‘Zelfvertrouwen is geen kwestie van geluk, je kunt het leren’
Interview
Froukje de Both: ‘Zelfvertrouwen is geen kwestie van geluk, je kunt het leren’
- Nicole de Jong: 'Ik heb 50% kans op een erfelijke ziekte'
Podcastserie 'De zieke erfenis'
Nicole de Jong: 'Ik heb 50% kans op een erfelijke ziekte'
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'