Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Darten met eikels en tikkertje tussen de bomen

Buitenspelen voor volwassenen: de nieuwste hype van 2021

Ravotten in het zand, darten met dennenappels of overgooien met een onzichtbare bal. Wanneer heb je dat voor het laatst gedaan? Ongetwijfeld is het al even geleden. Maar niet getreurd: in de Loonse en Drunense Duinen kunnen volwassenen vrijuit buitenspelen.

Deel:

Volgens Twan Helmons -initiatiefnemer van Naturefulness- gaan zijn buitenspeelsessies vooral om plezier maken, lekker in je lijf komen te zitten en de natuur te ervaren. Twan: “Door het spelen, vervagen grenzen. Het magische van spelen is dat de dingen als vanzelf gaan. Er ontstaat ruimte voor creativiteit en voor onverwachte dingen. Het is vrij en ongedwongen.”

Twan Helmons

Weerbaarheidstrainingen in de natuur

Twan werkte lange tijd in de IT, maar voelde zich niet gelukkig in zijn baan. Hij greep terug op zijn opleiding tot sociaal pedagogisch hulpverlener en besloot daar bovenop een opleiding tot kindercoach te gaan doen. Twan: “Tijdens die opleiding vond ik het kind in mezelf terug. Ik leerde weer om vrij te denken en te doen. Toen ik vervolgens weerbaarheidstrainingen in de natuur ging geven, voelde ik ‘Yes, dit is het!’.

Het buiten werken is zo vrij en biedt zoveel mogelijkheden. In de zomer sta ik lekker met mijn gezicht in de zon en in de herfst spot ik de mooiste paddenstoelen. Door alleen al in de natuur te zijn, ontspan je direct.”

Volg ons op Instagram
Volg ons op Instagram

Volg hier het allerleukste groene Instagramkanaal van Nederland.

Darten met eikels

“De insteek van mijn programma is spelenderwijs in beweging zijn, zonder daar de focus op te leggen. Er is geen prestatiedruk en iedereen kan meedoen in zijn of haar eigen tempo.

We starten altijd met een stukje wandelen. Even ‘landen’ en tot jezelf komen. Daarna gaan we spelen. Ik gebruik hierbij altijd elementen uit de natuur: gooien met takken, een dennenappel hooghouden met je voet. Of ik teken een grote cirkel in het zand en laat de deelnemers met eikels darten.

Na zo’n sessie sluiten we af met bosbaden, waarin je al je aandacht op je zintuigen richt. Wat hoor je, wat ruik je? Pak eens een blaadje vast; hoe voelt dat aan?”

Overgooien met stokken

Buitenspelen

Twan is nu twee jaar bezig met zijn sessies in de natuur en geeft aan dat geen dag hetzelfde is. “Elke les is anders, ik bekijk wat er op zo’n moment gebeurt. Hoe is de dynamiek in de groep, waar is er behoefte aan? Maar sowieso wordt er altijd veel gelachen. Blijf maar eens serieus wanneer je een groep volwassenen ziet staan die allemaal een grote tak proberen te laten balanceren op hun hoofd. Lachen is misschien wel het aller gezondste wat we kunnen doen, toch?”

Plant een boom voor een groener Nederland!
Plant een boom voor een groener Nederland!

1 miljoen bomen voor nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

--:--