Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daten als single moeder doe je zo

15 tips vàn (ex) single moeders vòòr single moeders

Je zit onder de spuugvlekken, de bodem van de wasmand komt nooit in zicht, tijd voor jezelf bestaat bijna niet omdat je kinderen je álles zijn en… je hebt weer vlinders in je buik. Daten als single moeder; hoe pak je dat aan? Drie ervaringsdeskundigen helpen je op weg!

Deel:

De drie ervaringsdeskundigen:

Hieke (38) heeft drie kinderen 14, 9 en 5 jaar. Na zestien jaar getrouwd geweest te zijn, was ze twee jaar lang single moeder, totdat ze via een christelijke datingssite haar nieuwe liefde ontmoette.  

Esther (41) werd vijf jaar geleden single moeder. Inmiddels is ze weer drie jaar gelukkig getrouwd met Jaap. Ze heeft twee dochters van 18 en 10 jaar, is cadeaumoeder van een zoon van 8 en heeft samen met haar nieuwe partner een zoon van tien maanden. Hij is de enige die niet af en toe met een koffertje het huis uit gaat.

Angela (42) is moeder van twee tieners van 17 en 15 jaar. Vijf jaar lang was ze single moeder, totdat ze weer begon met daten, wat haar heel veel grappige, hilarische, soms pijnlijke en af en toe schokkende ervaringen opleverde. Na een relatie van twee jaar is ze nu weer alleen, maar ook gelukkig. 

Hun datingtips voor single moeders:

1. Houd het klein

Hieke: “Samen willen zijn met iemand is een heel legitiem verlangen. Je bent moeder, maar ook gewoon een vrouw met behoeftes. Behoefte aan een maatje, een schouder, een luisterend oor. Uitspreken dat je verlangt naar een partner, is kwetsbaar. Mensen die een partner hebben verloren, krijgen mogelijk meer steun in hun zoektocht naar een nieuwe partner dan mensen die een scheiding achter de rug hebben. Hoe meer mensen ervan weten, hoe meer je het gevoel kan krijgen dat je jezelf moet verdedigen. Scherm jezelf af voor vooroordelen, door niet alles aan iedereen te vertellen. Je mag het best klein houden.”

2. Ga pas daten als je geen man meer nodig hebt

Esther: “Ik ben redelijk onverwachts in een echtscheiding terechtgekomen en het was niet mijn keuze. Ineens was er een leegte in mijn leven. Ik was bang dat ik te snel ging zoeken om dat gat op te vullen. Gun jezelf de tijd. Ga eerst op zoek naar je ‘nieuwe ik’. Pas toen ik echt kon genieten van een avond alleen op de bank, een weekend zonder de kinderen of een bezoekje aan het theater met mezelf, ging ik actief op zoek. Dan is een partner een aanvulling, geen opvulling.”

3. Zoek geen vervangende vader. 

Hieke: “Niemand kan de vader van je kinderen vervangen. Wel kun je iemand zoeken die op de een of andere manier van betekenis kan zijn voor je kinderen. Iemand die wil meebewegen en die ruimte heeft in zijn hart voor jouw kinderen.” 

4. Lang leve datingsites

Angela: “Als alleenstaande moeder ontbreekt het je vaak aan tijd of oppas om regelmatig op stap te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten, maar gelukkig zijn daar de datingsites. Als je je inschrijft, kies dan altijd voor een datingsite waar je lid van moet worden en voor moet betalen. Zo is de kans groter dat de mensen die je treft op zoek zijn naar een duurzame relatie en niet naar een one night stand.”

5. Loop niet te hard van stapel

Hieke: “Toen ik mij inschreef op een christelijke datingssite, begon ik met een anoniem profiel. Zo kon ik eerst eens rustig verkennen: Is dit wat voor mij? Wat voor mensen zitten hier? Wat wil ik delen over mezelf? Later heb ik een ‘gewoon’ profiel aangemaakt, waarin ik kort en krachtig beschreef wie ik ben en wat ik zoek. Ik heb mijn profiel laten toetsen door een paar mensen die eerlijk tegen mij durven te zijn.”

6. Gebruik je gezond verstand

Angela: “Ga er niet vanuit dat mannen op een christelijke datingsite betrouwbaarder zijn dan mannen op een niet-christelijke datingsite. Zo stelde een man tijdens de eerste chatsessie voor om een erotische massage te komen geven – doe normaal – en was één van mijn dates in real life dertig kilo zwaarder dan op de foto. Als je niet eerlijk durft te zijn over je gewicht, ben je dan wel eerlijk over andere dingen?”

7. Wees eerlijk over en naar jezelf

Hieke: “Het heeft geen zin om jezelf anders voor te doen. Dat houd je niet lang vol. Wees eerlijk over wie je bent, wat je kwaliteiten zijn, waar je nog in kunt groeien of waar je anderen bij nodig hebt. Op mijn datingprofiel heb ik bewust vermeld dat ik kinderen heb. Zij zijn het belangrijkste onderdeel van mijn leven.”

8. Neem zelf (ook) initiatief

Esther: “Bij Jaap heb ik de eerste stap gezet. Waarom zou ik wachten totdat hij het initiatief zou nemen? Wacht niet te lang met afspreken. Je kunt soms heel leuk contact hebben via chat, maar als er face-to-face geen echte klik is, blijf je niet onnodig lang aan elkaar plakken.”

9. Better safe than sorry

Angela: “Voor mijn eigen veiligheid verzamel ik voorafgaand aan een afspraakje extra informatie over mijn date, bijvoorbeeld via Facebook of Linked-in. Die profielen vertellen veel over iemand. Spreek af op neutraal, publiekelijk terrein. Vertel een vriendin wanneer, waar en met wie je een date hebt. Deel je locatie via WhatsApp en spreek af dat je op een bepaald tijdstip even contact hebt. Het lijkt misschien overdreven, maar het is verstandig om een stukje veiligheid in te bouwen.”

10. Stel een date niet te snel voor aan je kind(eren)

Hieke: “Daten voelde soms egoïstisch en ik voelde me schuldig richting mijn kinderen. Ik breng iemand in hun leven waar zij niet zelf voor kiezen. Je kinderen hebben, afhankelijk van de situatie, waarschijnlijk al veel teleurstellingen meegemaakt. Zeker na een scheiding staan je kinderen niet te springen om een nieuwe partner. Je wil niet dat ze zich hechten aan een nieuwe partner, terwijl het daarna weer stukloopt. Breng dus niet de eerste, de beste date mee naar huis. Wees bereid om te incasseren als jouw kinderen geen match hebben met jouw nieuwe vlam. Misschien zijn je kinderen er gewoon nog niet klaar voor. Probeer dan geduld te hebben.”

11. Wees eerlijk naar je date

Angela: “Na afloop van mijn allereerste afspraakje zei mijn date: ‘Ik vond het leuk om je te ontmoeten en laat onze date even bezinken. Morgen neem ik via de site contact met je op.’ De volgende ochtend had ik een keurige mail, waarin stond dat hij mij een prachtige vrouw vond en het erg gezellig had gevonden, maar dat er wat hem betreft geen klik was. Verder wenste hij me veel succes met daten. Ik vond het een keurige en niet-pijnlijke manier om het contact weer stop te zetten.”

12. Denk na en praat over fysieke grenzen

Esther: “Als single moeder ben je geen groen blaadje meer. Voor sommige mannen kan dit een boterbriefje zijn om gelijk all the wayte gaan. Ik voelde me harstikke onzeker en wilde niet zomaar met een man het bed induiken. Dat blijft iets heiligs en intiems. Met Jaap kon ik dit goed bespreken. We waren niet gelijk klef en fysiek. Zes weken na onze eerste ontmoeting vroeg hij aan mij: ‘Mag ik je zoenen?’ Dat vond ik briljant.”

13. Is het serieus, speel dan open kaart met je kinderen

Esther: “Daar loop je dan als alleenstaande moeder, met vlinders in je buik als een soort verliefde puber over straat. Ik vond dat best ingewikkeld. Ik heb vrij snel open kaart gespeeld met mijn kinderen. Zij mochten hem sowieso als eerste ontmoeten. De ontmoeting zelf was kort en compact. Jaap is gewoon een keertje koffie komen drinken. Gelukkig zeiden ze: ‘Wij vinden hem wel aardig’.”

14. Doe het met God

Hieke: “Vaak heb ik tijdens het daten aan God gevraagd: ‘Als dit goed is, wilt u dat aan mij laten merken?’ Dan voelde ik soms een bepaalde rust. Ik ben ervan overtuigd dat God ons leidt. Hij brengt nooit zomaar mensen op je pad. Je zoekt iemand om weer een toekomst mee op te bouwen. Ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen, zonder dat God daarin te betrekken.”

15. Geniet

Angela: “Het allerbelangrijkste: geniet, maak plezier, wees jezelf. Hou je niet te veel bezig met gedachten als: ‘Dit moet hem zijn’. Ga een date open en onbevangen in, met het doel een gezellig moment te hebben en nieuwe mensen te leren kennen. Dan heb je altijd een leuke middag of avond. Wie weet wat daar weer uit voort kan komen.”

Lees ook: Waarom je niet moet vragen wat voor werk iemand doet

Beeld: Unsplash

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--