Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daten in coronatijd: 'Eigenlijk wil ik meteen weer afhaken'

Met tips van de singlescoach

Eva-redacteur Hedi (26) geniet van haar leven. Toch is een leuke man best welkom. Maar daten in corona-tijd, hoe doe je dat? “Wandelen… thuis afspreken… beeldbellen? Pff. Ik wil tijdens een eerste date gewoon een drankje doen in een leuk cafeetje, zodat ik ook weer weg kan als ik me ongemakkelijk voel. Denk ik. Maarja, lockdown… En waar ontmoet ik uberhaupt een leuke man? Online?”

Deel:

In de ideale wereld word ik via via voorgesteld aan een leuke, betrouwbare man. We gaan gezellig en ongedwongen een biertje drinken in de stad, en we zien wel hoe laat het wordt. Maar de realiteit ligt anders. Op het moment dat ik dit schrijf is de horeca dicht en er is een avondklok. Op een feestje ongedwongen voorgesteld worden aan iemand zit er dus even niet in. Misschien moet ik me dan toch maar eens aanmelden op een datingsite…

Anderhalve meter

Maar eerst ben ik benieuwd naar de date-ervaringen van andere vrouwen. Ik vroeg hiernaar op de Eva Instagrampagina. Wat blijkt: verschillende vrouwen kregen een relatie sinds we leven in de anderhalve-metermaatschappij. Al is die afstand in de loop van de tijd vast wat kleiner geworden, haha. Want, zoals trouwambtenaar Corina reageert: “De liefde laat zich niet afschrikken door de anderhalve meter!”.

Dat anderhalve meter afstand houden geen belemmering hoeft te zijn blijkt uit de praktijk: “Wij vonden de anderhalve meter helemaal niet vervelend bij onze dates. In de gesprekken hadden we volledig de focus op het echt leren kennen van de ander. Het was juist erg ontspannen, want er waren geen spanningen over het wel/niet handen vasthouden en dergelijke,” vertelt Petra.

Wandelen, wandelen, wandelen

De grote vraag: wat ga je dan doen tijdens een date? Naast Anneloes die uren beeldbelde via Teams nadat de rest klas al afgehaakt was (te schattig!), zijn onze volgers heel enthousiast over wandeldates. In de natuur of in de stad. Met een koffie to go of een thermoskan koffie of thee. Met zelfgemaakte hapjes en bij lekker weer een picknickkleedje. En de hond mag ook mee: je huisdier moet hem immers ook goedkeuren. Althans: mijn toekomstige man moet goed kunnen opschieten met poezen Meneer & Mevrouw.

De datingsite

Oke, terug naar dat online daten. Een van onze volgers vertelt: “Ik had op anderhalve meter afgesproken met een jongen van een datingsite. Het was erg gezellig en ik vond hem wel potentieel relatiemateriaal. Totdat ik een paar dagen later een appje kreeg dat hij ook met een andere vrouw aan het daten was. Maar als dat niks werd zou hij mij wel appen. Toen heb ik hem vriendelijk verteld dat ik geen tweede keus ben en daar iets te veel trots voor heb.” Go girl! Het lijkt me altijd goed om alert te zijn op foute types, want die vind je niet alleen op Tinder.

Ik ken genoeg verhalen van mensen die elkaar helemaal hebben gevonden via een datingsite. Dus heb ik mij – onder het mom van research – eens aangemeld op een christelijke datingsite. Wat. Een. Drama! Ik kan zien dat ik word bekeken door een man die ouder is dan mijn vader. Ik krijg een berichtje van Prins: “Prins op het witte paard nog niet gevonden?” “Nee,” dacht ik meteen, “en ik ben ook geen hulpeloze prinses”. Eigenlijk wil ik meteen weer afhaken.

Maar via de zoekfunctie vind ik ook leuke types op de datingsite. Dus mij tip is: neem het heft in eigen hand en stuur zelf een berichtje naar iemand die jouw nieuwsgierigheid wekt. Want dat doe ik natuurlijk ook: onafhankelijke niet-prinses die ik ben. Of toch niet. Ik vind dat veel te spannend. In de reacties op Instagram las ik dat meer vrouwen online daten spannend vinden. Daarom besluit ik even te bellen met Jacoline de Bakker van Love Worx: een ervaringsdeskundige die lange tijd single is geweest en nu zelf singles coacht. Zij geeft een aantal tips.

Tips van de singlescoach voor wie online daten spannend vindt

Tip 1: Neem zelf het initiatief. Als je angst ervaart, is het toch goed om niet te vluchten. Vraag jezelf eens af: ‘Wat gebeurt er als ik mijn angst de ruimte geeft in plaats van mijn verlangen naar een partner?’ Grote kans dat je nog lang vrijgezel blijft. Zelf initiatief nemen kan veel goeds brengen. Soms komt dat goeds snel, en soms duurt het wat langer voordat je een relatie overhoudt aan vele dates.

Tip 2: Wees jezelf. Als jij weet wie je bent en waar je grenzen liggen, kun je veel gerichter zoeken naar een partner. Schrijf bijvoorbeeld niet een algemene profieltekst, maar laat echt zien wat er zo leuk is aan jou. Weet je dat niet zo goed? Ga er dan naar op zoek. Praat erover met andere mensen. Vraag eens wat zij leuk of mooi aan jou vinden. Praat samen over wat jij zoekt in een partner. Die ruimte en tijd van de ander mag je pakken: daar ben jij belangrijk genoeg voor. 

Tip 3: Wees wijs. Bouw veiligheid in als je een date hebt. Wacht niet te lang met ontmoeten na online contact; een ontmoeting zegt alles. Spreek af op een openbare plek. Jacoline vertelt: “Ik belde zelf altijd mijn zus nog even, of alles in orde was.” Je mag dus ook hier de ruimte nemen om een vriendin of familielid te vragen om met je mee te leven, en bijvoorbeeld voor je te bidden. Daten kan emotioneel best vermoeiend zijn, het is een kwetsbaar proces waarin je jezelf steeds weer openstelt. Gun jezelf dus ook pauzes.

Tip 4: Als je een rood lampje voelt branden, zoek dan ook geen contact of verbreek het contact. Luister naar het onderbuikgevoel dat God je ook kan geven. Jacoline: “Ik ging het altijd samen met God aan.”

Wil je echt niet online daten? Dan lijkt het erop dat je voor nu even moet accepteren dat er geen single-events en dergelijke plaatsvinden. Je kunt volgens Jacoline wel de kans van slagen vergroten als je weer kunt/wilt gaan daten, door alvast wat huiswerk te doen en er niet blanco in te stappen. Wie ben jij? Wat denk je dat je nodig hebt? Hoe zien andere mensen jou? (oftewel: aan de slag met tip 2).

Hmm…

Het is allemaal wat. Misschien doe ik nog een poging. Ik zeg wel eens grappend: volgens mij kon mijn schoonmoeder geen kinderen krijgen. Maar wellicht zit daar toch wat van die onnodige angst achter. En wie weet zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Only God knows.

Lees ook: 8 christelijke datingsites op een rij

Illustratie: Evie Lammers

Geschreven door

Hedi Kruithof

--:--