Ga naar submenu Ga naar zoekveld

David Boogerd presenteert tweede seizoen 'Dit is de Bijbel'

Fascinerende reis door het meest gelezen boek

Deel:

Onlangs begon David Boogerd aan een nieuw seizoen van de podcast Dit is de Bijbel, waarin hij met een panel van theologen in gesprek gaat over het meest gelezen boek ter wereld. Wat zegt de Bijbel over rijkdom, seks of het leven na de dood? Een portret van de presentator, die we ook kennen van De Ongelooflijke Podcast over geloven in deze tijd. 

“In beide podcasts hoop ik mijn luisteraars wat wijzer te maken," legt podcastmaker David Boogerd uit. "Ik wil ze helpen om de Bijbel beter te begrijpen, zodat ze er meer van gaan houden. Maar ik vind het ook belangrijk dat ze de samenleving beter gaan snappen, dat christenen meer houvast krijgen in een wereld waarin geloven steeds minder vanzelfsprekend is, en niet-gelovige luisteraars iets leren over de relevantie van het geloof.”

Wat wilde je als kind worden?
“Eerst profvoetballer bij Ajax en daarna zanger in een rockband, maar ik kon niet zo goed voetballen of zingen. Toch stond ik niet zo lang geleden op het NPO Podcastevent alsnog voor een uitverkocht Tivoli Vredenburg met de Ongelooflijke Podcast. Het was geen rock-’n-rol voor een uitzinnige menigte, maar op een bepaalde manier is mijn droom uitgekomen.”

Wie is David Boogerd?

• 36 jaar
• Studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede
• Werkte voor de EO-programma’s Andries, Knevel en Van den Brink, De Tafel van Tijs en Adieu God?
• Presenteert sinds 2019 De Ongelooflijke Podcast en sinds april van dit jaar de podcast Dit is de Bijbel

Wat is je favoriete Bijbelverhaal
“Het verhaal van de overspelige vrouw. Het dilemma waarvoor de farizeeën Jezus plaatsen, lijkt onoplosbaar: als Hij haar laat stenigen, doet Hij afbreuk aan Zijn boodschap; doet Hij dat niet, dan schoffeert hij de wet van God. Maar wanneer Hij zegt dat degene die zonder zonde is, de eerste steen mag werpen, laat Hij iets van Zijn genialiteit zien. Het verhaal geeft hoop, ook voor ons, dat de balans tussen recht en genade mag doorslaan naar dat laatste.”

Wat is de lekkerste file-muziek?
“Eigenlijk wil ik onderweg zoveel mogelijk podcasts luisteren; daarom speel ik ze zelfs op dubbele snelheid af. Maar ik heb een klassieke playlist, die ik onlangs hard aanzette in de file voor een meubelboulevard. Met de raampjes open, want het was warm. Voorbijgangers keken me wat vreemd aan bij de klanken van Miserere van Allegri, een heel beladen bewerking van Psalm 51.”

Het verhaal van de overspelige vrouw laat iets van Jezus' genialiteit zien en biedt hoop

Wat ben je kwijtgeraakt in het leven?
“Het overlijden van mijn moeder toen ik nog maar 8 jaar oud was, heeft grote invloed gehad op mijn leven. Ik raakte al vroeg de onbezorgdheid kwijt waarmee andere jonge mensen vaak nog in het leven staan. Ik sta daardoor wel heel bewust stil bij mooie momenten die ik samen met dierbaren beleef, zoals een heel fijne vakantie met de hele familie naar Kaapstad. Misschien zou iemand anders dat meer voor lief nemen.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“De Britse historicus Tom Holland beschrijft in zijn boek Heerschappij op indrukwekkende wijze de positieve invloed van het christendom op onze samenleving. Omdat ieder mens het evenbeeld van God, en dus de moeite waard is. Dat was revolutionair! Maar hij waarschuwt ook dat de secularisatie grote gevolgen zal hebben.”

Wat is het best bewaarde geheim van Nederland?
“Pas heb ik getwitterd over een geheim waar Nederland kennelijk nog niet klaar voor was. Ik geniet ervan om ananas door de lasagne te doen – echt een aanrader! Daar was niet iedereen het mee eens. Ik ben op social media nog nooit zo kapotgemaakt als toen.”

Seizoen 2 van EO-podcast 'Dit is de Bijbel'

De succesvolle podcast Dit is de Bijbel gaat verder waar hij gebleven was. Presentator David Boogerd duikt in dit 2e seizoen opnieuw in het mooie, moeilijke en merkwaardige van het meest gelezen boek ter wereld: onze eeuwenoude Bijbel. Hij bespreekt dit samen met een vast panel van theologen: Arnold Huijgen, Stefan Paas en Theoloog des Vaderlands Almatine Leene. Hoe interessant en relevant is de Bijbel in deze tijd nog?

Beeld: Eric van Bruggen

Geschreven door

Bart van Delen

--:--