Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De genezing van de melaatse man in de serie 'The Chosen' en de Bijbel

Verhalen uit de serie 'The Chosen' en in de Bijbel

In aflevering 6 van 'The Chosen' zien we dat Jezus een man met de huidziekte ‘melaatsheid’ geneest. Melaatsheid is beter bekend als lepra en wordt in de Bijbel ook wel ‘huidvraat’ genoemd. Iemand die melaats is was in de tijd onrein en mocht niet opgezocht worden, vooral omdat ze toen nog niet wisten hoe ze deze ziekte konden behandelen.

Deel:

Jezus loopt met zijn leerlingen naar de stad Kapernaüm wanneer er een melaatse man aan komt lopen. De leerlingen roepen dat de man niet dichterbij moet komen en dat iedereen zijn mond moet bedekken om de lucht niet in te ademen. Jezus zegt dat het goed is en loopt naar de melaatse toe. De leerlingen staan er vol verbazing naar te kijken.

De melaatse man vraagt Jezus niet bij hem weg te gaan en zegt “Als u het wilt, kunt u mij rein maken.” De man gelooft dat Jezus hem kan genezen omdat hij heeft gehoord wat Jezus deed bij de bruiloft in Kana. Jezus zegt tegen hem “Dat wil Ik: word rein.” Vervolgens verdwijnen de wonden en heelt de huid van de man. Iedereen die dit ziet is verbaasd. De man is Jezus zo dankbaar dat hij vraagt wat hij ooit kan doen om Jezus te bedanken. Maar Jezus zegt tegen de man dat hij niets moet zeggen tegen wie dan ook. Het enige wat de man moet doen is naar de priesters gaan en aan hen laten zien dat hij genezen is. En hij moet het juiste offer brengen, daarna mag hij zijn eigen weg gaan. De man krijgt schone kleren en gaat op weg naar de tempel.

De genezing van de melaatse man in de Bijbel

In de Bijbel lezen we in verschillende boeken over de genezing van deze man: Matteüs 8, Marcus 1 en Lucas 5. De eerste keer dat we lezen over deze genezing is in Matteüs 8 vers 2-4. Daar staat: “Er kwam iemand naar hem toe die aan huidvraat leed. Hij wierp zich voor hem neer en zei: ‘Heer, als u wilt, kunt u mij rein maken.’ Jezus strekte zijn hand uit, raakte hem aan en zei: ‘Ik wil het, word rein.’ En meteen was hij gereinigd van zijn huidvraat. Jezus zei tegen hem: ‘Denk erom dat u er met niemand over praat, maar ga u aan de priester laten zien en breng als getuigenis voor de mensen het offer dat Mozes heeft voorgeschreven.”

Lees het hele stuk uit Matteüs 8 hier op bijbel.eo.nl

Kijk aflevering 6 van 'The Chosen' nu op NPO Start.

--:--