Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De levensreddende operatie van Esmée is uitgesteld

Bid je mee?

Eind januari schreven we over Esmée de Groot. Zij heeft de dodelijke ziekte CCI/AAI en moet een levensreddende operatie ondergaan. Omdat alle operaties vanwege de coronacrisis zijn uitgesteld, wordt zij waarschijnlijk pas 22 juni geopereerd. Haar gezondheid gaat echter steeds verder achteruit en de zorgen zijn groot. Bid je mee voor een wonder?

Deel:

Begin dit jaar sprak ik met Esmée de Groot (21). Zij heeft sinds 2018 de dodelijke ziekte CCI/AAI en tijdens ons gesprek bevond deze ziekte zich in een vergevorderd stadium. Ze zou met spoed in Spanje geopereerd moeten worden om dit te kunnen overleven. Esmée: “Door mijn ziekte heb ik een zeer gammele nek, met slappe banden. Hierdoor hebben mijn wervels te veel ruimte om te bewegen en tikken ze tegen mijn hersenstam aan. Op een gegeven moment zal dit ervoor zorgen dat de druk op mijn hersenstam groter zal worden. En omdat je hersenstam zo`n beetje alles regelt, ook je hartslag en ademhaling, zal ik hieraan komen te overlijden.”

We deden een oproep om haar te helpen om deze, niet door de verzekering gedekte, levensreddende operatie te kunnen bekostigen. Aan deze oproep werd, onder andere door Eva-lezers, massaal gehoor gegeven. Binnen enkele weken was het bedrag binnen.

Dankbaar

Esmée schreef een aantal weken na plaatsing van het artikel: ‘Het geld voor de operatie is er! Helaas ben ik er lichamelijk niet toe in staat, maar ik zou wel een gat in de lucht willen springen van blijdschap! Dank jullie wel allemaal! Jullie zijn meer dan fantastisch!’ 

Helaas kreeg zij te maken met een volgende tegenslag. Haar gezondheid verslechterde dusdanig, dat een vliegreis te zwaar voor haar is. Het risico is te groot dat zij tijdens de vliegreis het bewustzijn verliest en levensgevaarlijke aanvallen krijgt. Ze moet dus liggend vervoerd moet worden. Omdat ambulancevervoer hoge kosten met zich meebrengt werd de crowdfunding verlengd. Tot Esmée’s verwondering werd dat extra bedrag ook binnen no-time opgehaald en leek niets een operatie nog in de weg te staan.

Dromen over een toekomst

Esmée kreeg weer hoop en droomde over een toekomst. Het geld was er, de operatie stond gepland, de reis was geregeld en het einde van haar lijdensweg leek in zicht te zijn. Maar door dit alles werd een streep gezet, doordat de wereld werd getroffen door het Coronavirus. Het werd opeens zaak dat zij niet getroffen wordt door het levensgevaarlijk Covid-19 virus. Het is nog onzeker of de operatie, die in april gepland stond, uiteindelijk door zal gaan. De planning is nu 22 juni, maar het is de vraag of haar lichaam het nog zolang vol kan houden. 

Esmée: “Ik ben bang voor mijn lichamelijk conditie, want mijn lichaam geeft het steeds verder op. Mijn blaas en darmen functioneren niet meer zoals het zou moeten en met mijn maag gaat het ook niet goed. Ik ben doorlopend zo misselijk dat ik niet meer kan eten en drinken en wekelijks een paar kilo verlies. Ik ben zo verzwakt dat ik geen energie meer heb om misselijk te zijn. Ik krijg momenteel extra vocht toegediend om niet uit te drogen. Daarnaast heb ik veel pijn in mijn gewrichten.”

Bidden voor Esmée

operatie esmee uitgesteld

Esmée ligt momenteel in een donkere, koele kamer en hoopt en bidt samen met de mensen om haar heen, of zij de weken tot de operatie, zal overleven. “Als ik de operatie gehad heb en mijn nek van mijn borstwervel tot aan mijn schedel vastgezet kan worden, ben ik niet langer in levensgevaar. Ik hoop zo dat ik mijn leven weer terug zal krijgen, dat ik weer af en toe gezellige dingen met mijn vrienden en mijn familie kan doen. En dat ik mijn studie af zal mogen maken.”

Als moeder van dochters in de leeftijd van Esmée breekt mijn hart als ik aan haar situatie denk. Ze studeerde en stond middenin het leven, toen zij van het ene op het andere moment chronisch en levensbedreigend ziek werd. Inmiddels ligt zij al maanden op bed in een donkere, koele kamer, omdat zij geen prikkels meer kan verdragen en heeft zij veel pijn. Een jonge meid, in de bloei van haar leven. De onzekerheden en de vragen waar zij mee moet leven zijn voor ons niet voor te stellen. Gelukkig mag Esmée getuigen van haar vertrouwen in God en weet zij dat haar leven in Zijn handen ligt. 

Bidden jullie mee voor Esmée? Ze kan ons gebed hard gebruiken!

Lees hier het hele verhaal van Esmée

Geschreven door

Rita Maris

--:--