Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De indrukwekkendste boeken & films over de oorlog

Nederland 75 jaar in vrijheid

Nederland leeft 75 jaar in vrijheid. In die tijd zijn er ontzettend veel aangrijpende boeken geschreven en films gemaakt over oorlogsverhalen. Eva heeft zeventien indrukwekkende boeken en films over de oorlog op een rijtje gezet.

Deel:

Hacksaw Ridge

Film 

Hacksaw Ridge gaat over het waargebeurde verhaal van de christelijke Desmond Doss, dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Desmond meldt zich aan bij het Amerikaanse leger, maar weigert een wapen te gebruiken. Hij gelooft erin dat de oorlog rechtvaardig is, maar dat de moorden verkeerd zijn. Als legerarts evacueerde hij gewonden in de vuurlinie terwijl hij alles en iedereen trotseerde. Hij redt maar liefst 75 man en is de eerste wapenweigeraar die de Congressional Medal of Honor kreeg.
Hacksaw Ridge is te zien bij Pathé Thuis. *

Bankier van verzet

Film

Bankier Walraven wordt door het verzet gevraagd om de financiën voor hen te doen. Een ontzettend gevaarlijk bijbaantje. Walraven aarzelt niet lang. Samen met zijn broer Gijs probeert hij grote leningen af te sluiten om daarmee het verzet te financieren. Dit is nog niet genoeg en ze laten tientallen miljoenen guldens uit de bank verdwijnen. En dat allemaal onder het oog van de Duitse bezetters.

Bankier van verzet is maandag 4 mei te zien om 20.30u op NPO 3.

Ook is de film te zien bij Netflix en Pathé Thuis. *

The boy in the striped pyjamas

Boek en film

In 1943 verhuist de achtjarige Bruno met zijn gezin van Berlijn naar Polen. Zijn nieuwe huis ligt afgelegen, naast een vreemde plek waar mensen achter een hek wonen. Bruno gaat op ontdekkingstocht en ontmoet Shmuel, een jongen die achter het hek woont. De jongens worden vrienden, maar niet zonder gevolgen. 

Snuf de hond in oorlogstijd

Familiefilm

Snuf de hond in oorlogstijd speelt zich af in Friesland 1945. Tom woont bij zijn oom en tante op de boerderij en kan zijn plek hier niet goed vinden. Van zijn oom krijgt Tom een hond, die hij Snuf noemt. Samen beleven ze spannende avonturen.

Snuf de hond in oorlogstijd is te zien bij Zappbios of Videoland.*

1917

Film

1917 gaat over twee jonge soldaten, Blake en Schofield, die in de loopgravenoorlog wanhopig hun broeders te beschermen. Het is 6 april 1917. Ze krijgen de missie om een boodschap naar de frontlinies te brengen. Als het ze niet lukt dit op tijd te doen, zullen 1600 soldaten omkomen, waaronder Blake’s broer. 

1917 komt net uit de bioscoop en is vanaf 13 mei te zien op Pathé Thuis. Zeker een film om naar uit te kijken. *

Lees hier de recensie van redacteur Wendy over 1917.

Oorlogswinter

Jeugdboek en familiefilm (12+)

Michiel is vijftien jaar tijdens de hongerwinter van 1944-45. Plotseling wordt Michiel betrokken bij het verzet en dit brengt angst, onzekerheid en moeilijkheden met zich mee. Hij krijgt steeds meer verantwoordelijkheden en staat er alleen voor.

Oorlogswinter is te zien op NPO Start Plus of Pathé Thuis. *

The Zookeeper’s Wife

Boek en film 

Dit waargebeurde verhaal gaat over het gezin van Antonina en Jan Zabinski. Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden zij een schuilplek aan meer dan 300 Joden. In hun dierentuin is er genoeg plek om uit de handen van de Nazi’s te blijven. De gebeurtenissen van de oorlog zijn te volgen door het perspectief van het gezin, de dieren in de dierentuin, de Joodse onderduikers en de stad Warschau. 

The Zookeeper’s Wife is te zien op Netflix of Pathé Thuis. *

Schindler’s list

Boek en film

Dit waargebeurde verhaal is ontzettend indrukwekkend en de film heeft meerder Oscars gewonnen. De Duitse zakenman Oskar Schindler redde tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van 1100 Joden. Door deze mensen als werknemers aan te nemen in zijn emailfabriek kon hij hen bescherming bieden. Dit deed hij eerst omdat het goedkope werkkrachten waren, maar hij wordt daarna geconfronteerd met de onmenselijke behandeling van Joden.

Schindler’s list is te kijken op Netflix of Pathé Thuis. *

Sonny boy

Boek en film

In de herfst van 1928 gaat de Surinaamse Waldemar in de kost bij Rika, een gescheiden vrouw met vier kinderen. Na een half jaar blijkt ze zwanger van hem te zijn. Armoede en discriminatie volgen, maar het stel slaagt erin een gelukkig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en ze besluiten Joden in hun huis te laten onderduiken.

Sonny Boy is te kijken op Pathé Thuis. *

Haar naam was Sarah

Boek en film

Sarah is 10 jaar als ze met haar ouders in Parijs wordt opgepakt. Het is 16 juli 1942. Ze worden samen met duizenden andere joden gedeporteerd. Zestig jaar later krijgt een Amerikaanse journaliste, Julia, de opdracht te schrijven over deze razzia. Ze onderzoekt in vele archieven en stuit op het dossier van Sarah. Via Sarah komen er goed verborgen geheimen van haar eigen schoonfamilie boven water. 

Haar naam was Sarah is te zien bij Videoland of Pathé Thuis. *

 

* Wist je dat Pathé Thuis films verhuurd voor een paar euro? Zo hoef je geen abonnement af te sluiten.


De keuze

Boek

Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd. In De keuze deelt Edith haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

Edith deelde tien levenslessen met Eva die ze heeft geleerd.

Hannekelief

Boek 

In Hannekelief vertelt Hanneke over hoe zij als zesjarig, Joods meisje de oorlog beleefde. Haar naam en verhaal veranderde telkens als haar onderduikadres veranderde. Uiteindelijk ging Hanneke op twaalf verschillende adressen ‘uit logeren’.  

Aan Eva vertelde Hanneke haar verhaal.

Een Roos herrezen uit de as

Boek 

De Joodse Rose Price, geboren in het Poolse dorp Skarzysko, heeft haar leven opgetekend in dit boek. Naast aangrijpende details uit haar jeugd beschrijft ze hartverscheurende ervaringen in Duitse concentratiekampen. Ook vertelt Rose over de bevrijding van haar en haar zus Sarah en over de opbouw van een nieuw leven in Amerika. In het concentratiekamp nam ze afstand van haar geloof, maar uiteindelijk ging ze in Jezus geloven. 

Het schooltje van Auschwitz

Boek 

Berlijn, 1943. Als de man en kinderen van de Duits Helene worden weggevoerd, weigert ze hen in de steek te laten. Ze gaat mee naar Auschwitz. In het kamp werkt ze als verpleegster met kamparts Josef Mengele. Hij opdraagt haar een schooltje te starten. Dit is niets meer dan een dekmantel voor Mengeles gruwelijke medische experimenten, is Helene met haar schooltje een lichtpuntje in een verschrikkelijke wereld. 

Mogen wij altijd in dit kamp blijven?

Boek 

In dit boek vertelt Henriette van Raalte-Geel over haar ervaringen in een Japans interneringskamp in 1942-1945. De Japanners hongerden moeders en kinderen langzaam maar zeker uit. De schrijfster, haar moeder en zusjes overleefden dankzij de moed waarmee haar moeder de jappen trotseerde en de grote liefde en zorg voor haar kinderen. 

Het meisje zonder naam

Boek 

Lisa Becker is 13 als haar moeder een van de laatste plekken op een Kindertransport weet te bemachtigen. In Londen moet ze zich in een voor haar vreemde wereld redden. Dat lukt haar met de hulp van haar pleegouders en vrienden. Maar dan beginnen de Duitse bombardementen op Londen: de Blitz. Lisa raakt bewusteloos als een bom vlakbij ontploft, en wanneer ze bijkomt in het ziekenhuis weet niemand wie ze is - zijzelf ook niet. 

Eindstation Auschwitz

Boek 

In Eindstation Auschwitz vertelt Eddy de Wind over de verschrikkingen in het kamp. Hij werd in 1943, samen met zijn vrouw, gedeporteerd naar Auschwitz. Hij beschrijft zowel over goed als kwaad gedrag waar mensen toe in staat zijn. Hij schrijft over Auschwitz rechtstreeks vanuit het kamp en met de emotie van dat moment.


Ken je Eva Leest al?

Eva neemt je de komende maanden mee op reis zonder dat je je huis hoeft te verlaten. Laat je meenemen in een andere wereld, die maar een bladzijde van jou verwijderd is.

--:--