Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De roerdomp: meester in verstoppertje spelen

“Waar ik naar op zoek ben is een afwijkende, bruine kleur in het riet.” Een spannende zoektocht dit keer, in de nieuwste video van ‘Bid, bedank, bewonder’ met boswachter Jonathan. Hij gaat op zoek naar een wel heel bijzondere vogel. Bekijk de video hieronder!

Deel:

Jonathan noemt deze vogel “een kei in het spelen van verstoppertje”. Om welke vogel het gaat? De roerdomp! Jonathans woorden buitelen bijna over elkaar wanneer hij het heeft over deze reigerachtige. “De roerdomp is echt een hele coole moerasvogel”, aldus Jonathan. “Hij heeft gigantisch mooie schutkleuren. Als je kijkt naar het verenkleed van de roerdomp, zie je allerlei verschillende bruine tekeningen. Echt een magisch vette vogel om te zien.” 

Een soort scheepshoorn

Toch is het moeilijk om een roerdomp te spotten. “9 van de 10 keer zoek ik me helemaal suf en zie ik ‘m niet. En dat is nou precies wat hij wil. Ik weet zeker dat er in de rietkraag hierachter op dit moment een roerdomp ons recht aan het aanstaren is.” Hoe je dan op het spoor van deze reiger kunt komen? “Wil je de roerdomp zien, dan moet je vooral eerst luisteren, want de roerdomp heeft een heel kenmerkend geluid. Het is een soort scheepshoorn. Het geluid kan zelfs 3 kilometer ver weg dragen.”

De mooiste vogel van Nederland

Op zijn zoektocht komt boswachter Jonathan een hoop andere riet- en moerasvogels tegen: de blauwborst, het winterkoninkje, twee futen die samen een nest maken. “Als je het mij vraagt is de fuut een van de allermooiste vogels van Nederland. En ook het stukje romantiek: wij als mensen kunnen echt wel wat leren van die futen.”

Wat dat is? En of Jonathan de roerdomp vindt? Dat zie je in de nieuwste video van Bid, bedank, bewonder:

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--