Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Tweede Golf, dat ben je zelf!

Blog van Tijs van den Brink

Een tijdlang hing hij al als een donkere wolk boven ons, we wisten niet of het zou gaan regenen of dat hij over zou drijven, maar sinds een tijdje is het dan echt zover: we zitten in De Tweede Golf!

Deel:

Ik hoor bij de mensen die de afgelopen maanden hebben geprobeerd niet te veel te speculeren over de komst van de Tweede Golf. De vorige Tweede Golf dateert van 1918, tijdens de Spaanse griep. Toen was hij weliswaar heftiger dan de Eerste Golf, maar hee, we leven niet meer in 1918! We zijn meer dan honderd jaar verder, weten zo veel meer dan toen en bovendien: de Eerste Golf was zo heftig dat we toch wel drie keer zullen nadenken voor we een Tweede Golf toestaan?

Toch is het zover: Jaap van Dissel van het RIVM kondigde de Tweede Golf tijdens een briefing in de Tweede Kamer hoogstpersoonlijk aan. Nu is er wel een probleem: we hebben nooit precies afgesproken wat een Tweede Golf is! Natuurlijk, als de besmettings- en opnamecijfers oplopen, vertonen de grafieken een bollinkje, afhankelijk van hoeveel besmettingen en opnames het betreft. Maar bij hoeveel toename mogen we over een golf spreken?

Omdat we dat niet precies hadden gedefinieerd, had ik een beetje argwaan toen Van Dissel en later ook anderen over de Tweede Golf spraken. Was dit niet gewoon een poging om de geest weer in de fles te krijgen? Een middel om ons ertoe te bewegen ons weer beter aan de maatregelen te houden? De persconferentie van een paar dagen ervoor had kennelijk te weinig succes gehad, de mensen luisterden niet meer. “Wat moeten we nu? Weet je wat? We noemen het De Tweede Golf!” En wij journalisten kakelen het braaf na.

Voor de helderheid: het maakt natuurlijk helemaal niet uit hoe je de huidige ontwikkelingen (ik schrijf deze column op donderdag 24 september) noemt. Het aantal besmettingen is (veel te) hard opgelopen en het aantal ziekenhuis- en ic-opnames neemt ook toe. Er is alle reden om alarm te slaan. En ik weet het: de overheid heeft zich niet van z’n beste kant laten zien: het testbeleid is (verwijtbaar) niet op orde, er wordt gedraaid en gekonkeld over mondkapjes in verpleeghuizen, maar het virus trekt zich daar niets van aan. Dat verspreidt zich lekker door.
Dus, Tweede Golf of niet: afstand houden, handen wassen, testen, thuisblijven, ventileren. Opdat de Tweede Golf een Tweede Golfje wordt.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--