Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Windsors, achter de schermen bij het Britse koningshuis

Dinsdagavond, 22.05 uur, NPO 2

Vanavond zendt de EO deel drie uit van de zesdelige documentaireserie ‘De Windsors, achter de schermen bij het Britse koningshuis’. Het vertelt het échte, dramatische en veelbesproken verhaal van de Britse koninklijke familie. Indrukwekkend archiefmateriaal en commentaar van deskundigen zorgen ervoor dat het leven van De Windsors heel dichtbij komt.

Deel:

De docuserie staat stil bij de keuzes die De Windsors maakten en de bijzondere weg die ze aflegden. Het is een weg vol wendingen: van de schokkende troonsafstand van Edward VIII tot de sprookjesachtige kroning van koningin Elizabeth, het tragische overlijden van prinses Diana en de pracht en praal van de koninklijke huwelijken van de afgelopen jaren.

Scheidingen, schandalen en ruzies

“De Britse koninklijke familie heeft zich ondanks alle oorlogen, scheidingen, schandalen en ruzies ontzettend goed staande weten te houden in de moderne wereld,” zegt Jeroen Snel, presentator van het EO-programma Blauw Bloed. “Tegen alle verwachtingen in. Er zijn al veel series gemaakt over deze befaamde familie, maar deze omvat een complete eeuw. Van de onmogelijke liefde van koning Edward VIII tot het opmerkelijke huwelijk van prins Harry.”

Eerder in deze serie

De serie begint in 1917, als de familie de naam Windsor aanneemt. Prins Edward moet kiezen tussen de troon en een huwelijk met de Amerikaanse Wallis Simpson. In de volgende afleveringen is te zien hoe andere koningen en koninginnen hem opvolgen. Zo wordt in de tweede aflevering de verlegen, stotterende George VI gekroond die in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog het aanzien van de monarchie moet herstellen.

Tekst loopt door onder de foto.

De_Windsors_afl_4_still_5

Derde tot zesde aflevering van De Windsors

In de derde aflevering wordt de jonge Elizabeth II koningin. Ze staat voor de keuze tussen het aanhouden van traditie en het moderniseren van de monarchie waar haar echtgenoot voorstander van is. Haar zoon Prins Charles is eerste in de lijn van troonopvolging. Zijn verhaal komt naar voren in de vierde aflevering. Er rust een zware last op zijn schouders, want hij moet trouwen en zorgen voor een erfgenaam van de Windsor-dynastie. In aflevering vijf is te zien hoe het huwelijk tussen de prins en prinses van Wales scheuren begint te vertonen en hoe koningin Elizabeth belandt in een van de moeilijkste fasen van haar lange ambtsperiode. De serie sluit in deel zes af met een kijkje in het leven van prins William en prins Harry en een vooruitblik naar de toekomst.

De Windsors, achter de schermen bij het Britse koningshuis

Dinsdag 22.05 uur, NPO 2

--:--