Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze 8 opvoedboeken wil je lezen

Hulp bij positief en ontspannen opvoeden

Heb je veel conflicten met je kind? Lijkt de verbinding met je kinderen soms ver weg? Ben je supermoe? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de ontwikkeling van jouw kind en hoe je hem daarbij goed kunt begeleiden? In dit rijtje boeken lees je theorie, persoonlijke verhalen en praktische tips over hoe jij jouw kind op een ontspannen en positieve manier kunt helpen bij het opgroeien. Met de nodige nuchterheid, want uiteindelijk doen we allemaal maar wat.

Deel:
Doorbreek de cirkel

Doorbreek de cirkel

Miloe van Beeklas tientallen opvoedboeken, zag opvoedcoaches, kinderpsychologen en fijne motoriektherapeuten. Ze liet het IQ van haar zoon testen en hem onderzoeken op ADHD. Want waarom kon hij niet ‘gewoon gezellig’ mee naar een verjaardag? Waarom was hij zo luid en gevoelig? Het antwoord vond ze niet in onderzoeken of rapporten, maar bij zichzelf. Want zo leerde zij: opvoeden gaat vaak meer over de ouders, dan over kinderen. In haar boek deelt ze de persoonlijke reis die zij maakte en hoe die reis het moederschap lichter heeft gemaakt.
Doorbreek de cirkel – waarom opvoeden over jezelf gaat, Miloe van Beek, Kosmos uitgevers, 192 blz, €21

Temperamentvolle kinderen

Temperamentvolle kinderen

In Temperamentvolle kinderen van Eva Bronsveld, ontdek je hoe kinderen met een sterk temperament gevoelig reageren op hun omgeving. In het boek staan inzichten en praktische tips om met uitdagende situaties om te gaan. Zo legt Eva uit dat straffen niet (goed) werkt bij temperamentvolle kinderen. In plaats daarvan is begrip, betrouwbaarheid, zorgvuldige aandacht en goede afstemming essentieel. Zodat er weer verbinding ontstaat. Uiteindelijk pleit Eva voor meer ontspanning in het ouderschap en meer plezier voor zowel ouder als kind.Temperamentvolle kinderen, Eva Bronsveld, Kosmos Uitgevers, 256 blz., € 23,50

Lees ook: Dit zijn de kenmerken van een temperamentvol kind.

Ontspannen ouders, blije kinderen

Ontspannen ouders, blije kinderen

Ontspannen ouders, blije kinderenDr. Laura Markham deelt in haar boek Ontspannen ouders, blije kinderen praktische tips voor een positieve opvoedstijl. In plaats van boosheid, straf, en verboden, benadrukt Markham het belang van emotionele balans, empathie en duidelijke communicatie. Door grip te krijgen op je eigen emoties als ouder, kun je een sterke band met je kind opbouwen. En leer je je hoe je kind kunt stimuleren om mee te werken zonder dreigementen en veel negativiteit. Je kunt kiezen voor haar boek, werkboek of haar boek gericht op broertjes en zusjes.
Ontspannen ouders, blije kinderen, Laura Markham, Hogrefe Uitgevers, 271 blz, €25  

Vadervuur

Vadervuur

Het boek Vadervuur nodigt vaders uit om buiten traditionele opvoedingskaders te treden. Het boek streeft ernaar om beperkende ideeën over opvoeding te doorbreken en moedigt vaders aan om op hun eigen manier invulling te geven aan het vaderschap. Het benadrukt aanwezigheid, betrokkenheid en ontspanning als cruciale elementen. Minder opvoeden en meer voorleven.
Vadervuur, Jeroen de Jong, Samsara Uitgeverij B.V., 254 blz, €23,99

Help, ik heb een puber

Help, ik heb een puber

Supernuttig én grappig dat is Kluuns boek over pubers. Volgens de schrijver zelf is zijn boek een ‘dummy guide voor het samenleven met pubers en tegelijkertijd een ode aan je tiener.’ Dat vat zijn boek mooi samen. Wie denkt dat alleen de puber onder de loep wordt genomen heeft het overigens mis. Ook jij als ouder krijgt een spiegel voor. Uiteraard verzacht Kluuns aanstekelijke humor die confrontatie met jezelf. De hoofdstukken lezen verder als een trein, maar zijn inzichten blijven je bij.Help, ik heb een puber, Kluun, Uitgeverij Kluun, 255 blz, €22,50

Het opvoedkompas

Het opvoedkompas

Heel eerlijk: mag je kind echt zijn wie hij is? Of heb je als ouder toch stiekem bepaalde verwachtingen van hem? Klinisch psycholoog, Dr. Shefali Tsabary, moedigt in haar boek ouders aan om verwachtingen voor hun kinderen los te laten. Om kinderen hun eigen weg te laten kiezen. Haar boek biedt stappen om patronen te doorbreken en kinderen te zien voor wie ze zijn. Want als dat lukt help je je kind om zelfverzekerd en authentiek te zijn. De inzichten in het boek worden afgewisseld met wetenschappelijk onderzoek, praktische tips en persoonlijke verhalen.
Het opvoedkompas, Shefali Tsabary, Lev, 432 blz, €24,99

Jagen, verzamelen, opvoeden

Jagen, verzamelen, opvoeden

In Jagen, verzamelen, opvoeden begint Michaleen Doucleff met haar persoonlijke verhaal. Hoe haar dochter als baby altijd huilde en als kleuter enorm driftig was. Hun relatie werd steeds slechter. Doucleff, die geen antwoorden vond in moderne opvoedboeken, reisde met haar dochter naar oude gemeenschappen zoals de Maya, Inuit en Hadza. Daar ontdekte ze dat deze ouders andere benaderingen hebben. Opvoeding gericht op samenwerking en vertrouwen. Niet op controle en angst. In haar boek deelt Doucleff de rode lijn die zij terugzag bij tevreden kinderen en de praktische tips die zij leerde van ouders uit andere culturen.
Jagen, verzamelen, opvoeden, Michaleen Doucleff, Lev, 320 blz, €22,99

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Dit boek van Philippa Perry richt zich op de essentie van ouderschap en hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind opgroeit tot een gelukkige volwassene. Het biedt inzicht en advies over de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. De psychtherapeut behandelt onderwerpen als: omgaan met emoties, gedragspatronen en relaties met ouders, partners en vrienden. Haar adviezen zijn liefdevol en nuchter. Ze leert ouders om te gaan met fouten (want die maken we allemaal) en hoe je kunt groeien als ouder.
Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet, Philippa Perry, Balans, 288 blz, €15

Geschreven door

Judit van Dijk-Besters

--:--