Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Deze pijnlijke periode wil ik graag vergeten'

Blog van Corien Oranje

Ik krijg een mailtje van het Algemeen Pensioenfonds, dat er vrolijkstemmend uitziet. “Beste mevrouw Oranje, wij verhogen uw opgebouwde pensioen vanaf 1 januari 2024 met 3,3 procent.”

Deel:

Wat een verrassing! Ik wist niet eens dat ik pensioen had opgebouwd, want ik heb mijn hele leven als zzp’er gewerkt. Maar misschien is er een regeling waar ik niets van afwist. “Bekijk uw nieuwe opgebouwde pensioen op Mijnabp.nl.”

Ik klik op de link en kom terecht op een pagina die speciaal voor mij is aangemaakt. “Beste mw. Oranje”, staat er in lichtblauwe letters. “Tot vandaag hebt u een pensioen opgebouwd van 1 euro netto per maand, bij een pensioenleeftijd van 67 jaar en 3 maanden.”

En dan weet ik het weer. Tijdens mijn studie theologie heb ik ooit een half jaar ingevallen op een middelbare school. Ik gaf zes uur in de week Grieks en Latijn, en kwam er al heel snel achter dat lesgeven voor mij niet was weggelegd. Ik had zo’n jeugdig voorkomen, dat iedereen dacht dat ik óók een scholier was, en ook mijn optreden legde weinig gewicht in de schaal. Een jongen die ik eruit stuurde omdat hij alle wetten van beleefdheid overschreden had, ging niet het lokaal uit om zich te melden bij de conrector. Hij bleef gewoon zitten. De hele klas keek vol spanning toe hoe ik dit probleem zou oplossen, en er zat niets anders op: ik moest zelf de klas uit om de conciërge om hulp te vragen. De conciërge hoefde het lokaal maar binnen te stappen, of de jongen stond op en ging met hem mee. Mevrouw Oranje was vernederd en wist vanaf dat moment dat haar toekomst ergens anders zou liggen dan voor de klas.

Het is een pijnlijke periode die ik graag zou vergeten, maar het pensioenfonds zorgt ervoor dat ik er tot aan mijn dood elke maand aan herinnerd zal worden met die ene euro, waarover ook nog belasting betaald moet worden. Maar wacht: er is nog een optie. “Alles in 1 keer!”

Als je pensioen onder een bepaald bedrag ligt, kun je het ook in één keer krijgen. “Al uw aanspraken bij ABP vervallen dan, en u krijgt géén pensioenverhoging. U ontvangt eenmalig 225 euro.”

Bruto. Eenmalig. Ik denk dat we dat maar doen.

Geschreven door

Corien Oranje

--:--