Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze Week over Lil' Kleine, oppervlakkige christenen en Pa Kuijper

In de podcast Deze Week bespreken Sjirk Kuijper, Joram Kaat en Cocky Drost de afgelopen week. In deze aflevering gaat het over 'oppervlakkige christenen', Lil' Kleine en Pa Kuijper, die oorlogsveteraan is in Nederland.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Pa Kuijper, oorlogsveteraan in Nederlands-Indië
Deze week is het onderzoek naar het geweld in de voormalige kolonie Nederlands-Indië uitgekomen. Daaruit blijkt dat de misstanden structureel waren. Denk aan mishandelingen, marteling en lynchpartijen. 

Sjirk vertelt over zijn vader die destijds als klerk was gelegerd. "Twee jaar geleden heb ik mij verdiept in zijn leven destijds. Hij was een eenzame jongen die nergens aansluiting kon vinden. Later in Nederland was het een man met een bijzonder verslagen geest. Eerst in de Tweede Wereldoorlogen zien hoe de joden werden afgevoerd, daarna zelf in een zinloze oorlog geplaatst."

Sjirk vervolgt. "Vanuit een bepaald superioriteitsgevoel dachten wij in Nederland dat we boven de lokale bevolking stonden. Het racisme zat diep ingebakken. Ik ben blij dat Mark Rutte deze week excuus heeft aangeboden. Ook aan mijn vader."  

Lil' Kleine

Maandag werd duidelijk dat Lil' Kleine zijn vriendin - opnieuw - heeft mishandeld. En toch blijft het in de hiphopwereld angstvallig stil. Sterker nog, het album van de artiest staat nog op nummer 1.

Joram vraagt zich af waarom we voor Bilal Wahib - hij daagde een minderjarige jongen uit zijn geslachtsdeel te laten zien - zoveel meedogenlozer zijn. "Waarom zijn we bij geweld zoveel milder dan bij grensoverschrijdend seksueel gedrag?"

Oppervlakkigheid christenen

Cocky heeft zich de afgelopen week groen en geel geërgerd aan christelijke sites die zich alleen maar op medische ethische zaken zoals abortus, euthanasie en genderkwesties richten. "Een Telegraafmentaliteit", noemt Cocky het, "om maar zoveel mogelijke clicks te krijgen. 

"Waarom maken wij christenen ons hier vooral druk om", vraagt de relatietherapeut zich af? Ze hekelt de oppervlakkigheid van sommige van haar geloofsgenoten. "Het zou bijvoorbeeld wat vaker over de hebzuchtige kledingindustrie mogen gaan. Daar worden mensen in armere landen totaal uitgebuit en wij maken ons zorgen om de coronapas..." 

Podcast Deze Week

In de opiniepodcast Deze Week nemen we de week door met, naar eigen zeggen schaamteloos christelijke krantenmaker Sjirk Kuijper, de telefoonverslaafde gelovige millennial Joram Kaat en met de altijd naar liefde in het nieuws zoekende relatie-expert Cocky Drost.

--:--