Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zijn de topacteurs van de nieuwe EO-dramaserie 'De Joodse Raad'

Dit zijn de hoofdrolspelers van de nieuwe EO-dramaserie 'De Joodse Raad'

Deze topcast van 'De Joodse Raad' zie je vanaf 10 maart op NPO 1 en NPO Start.

Deel:

Rolverdeling

  • Pierre Bokma als David Cohen
  • Claire Bender als Virrie Cohen
  • Ellie de Lange als Mirjam Cohen
  • Monic Hendrickx als Cornelia Cohen
  • Jack Wouterse als Bram Asscher
  • Malou Gorter als Gertrude van Tijn
  • Tanya Zabarylo als Mirjam Levie
  • Victor IJdens als Piet Meerburg
  • Jakob Diehl als Ferdinand aus der Fünten
  • Simone Giel als Rebecca Gomperts

Pierre Bokma als David Cohen

David Cohen is hoogleraar, classicus en geeft les op de universiteit. Hij is 58 jaar oud als de oorlog uitbreekt. Zowel binnen de Joodse gemeenschap als in de academische wereld is David een zeer gerespecteerd man. Hij is getrouwd met Cornelia en samen hebben ze drie kinderen: Herman, Virrie en Mirjam. David onderhoudt naast zijn huwelijk een relatie met weduwe Sophie Tal, die samen met haar drie dochters bij het gezin Cohen inwoont.

David is rationeel en een op-en-top wetenschapper die zich laat leiden door feiten. Hij is belezen en intelligent, maar ook hoogmoedig en trots. Hij blijft vasthouden aan de rationele aanpak omdat hij vindt dat hij verantwoordelijkheid moet nemen. Ook als langzaam maar zeker steeds duidelijker wordt dat hij zich op een zinkend schip bevindt. Toch beseft ook hij op zeker moment maar al te goed dat hij geheel verstrikt is geraakt in een onmogelijke situatie. En al kost dit hem de relatie met zijn dochter; dit toegeven kan hij nooit.

Claire Bender als Virrie Cohen

Virrie Cohen is de oudste dochter van David Cohen. Ze is 25 jaar oud als de oorlog begint en werkt als verpleegster in het Joodse Ziekenhuis in Rotterdam. Virrie is gedreven, energiek en koppig, maar ook wat verlegen en zeer gevoelig. Na het bombardement op Rotterdam hoeft ze niet na te denken: ze helpt diegenen die in nood zijn. Ook later, wanneer ze op de Joodse crèche in Amsterdam gaat werken, redt ze zonder aarzelen honderden kinderen van de dood. Virrie laat zich voornamelijk leiden door haar gevoel, en kan daardoor steeds minder begrip opbrengen voor de keuzes die haar vader maakt. Uiteindelijk komt ze recht tegenover hem te staan. Het conflict dat hierdoor ontstaat, verscheurt haar.

Ellie de Lange als Mirjam Cohen

Mirjam is het zusje van Virrie. Zij werkt in de creche waar Virrie later komt te werken. Mirjam komt tussen haar zus en vader in te staan als die twee in conflict steeds verder uit elkaar gedreven worden.

Monic Hendrickx als Cornelia Cochen

Cornelia is de vrouw van David Cohen. Ze woont met haar man en twee dochters, Virrie en Mirjam, in Amsterdam-Zuid. De vroegere buurvrouw Sophie Tal (gespeeld door Els Dottermans) woont met haar drie dochters hij het gezin in.

Jack Wouterse als Bram Asscher

Diamantair en zakenman Abraham Asscher krijgt de opdracht om een comité voor de Joodse Buurt op te richten. Hij stelt een comité voor álle Joden voor, en vraagt hoogleraar David Cohen om samen met hem het voorzitterschap op zich te nemen. 

Malou Gorter als Gertrude van Tijn

Gertrude van Tijn is medewerkster van de Joodse Raad. Ze heeft al direct twijfels over de samenwerking met de Duitsers, helemaal als de Duitsers het door haar opgerichte werkkamp Wieringermeer - waar jonge Duits-Joodse vluchtelingen worden opgevangen ter voorbereiding van hun emigratie - willen sluiten.

Tanya Zabarylo als Mirjam Levie

Mirjam Levie is de secretaresse van David Cohen. Haar man is gevlucht. Mirjam schrijft brieven aan hem over hoe het met haar en de Joodse gemeenschap gaat in Amsterdam.

Victor IJdens als Piet Meerburg

Piet Meerburg is een innemende en charmante corpsbal en niet Joods. Hij weet niet of het instellen van de Joodse Raad een goede zaak is. Maar ziet Virrie, ondanks haar vader, wel zitten.

Jakob Diehl als Ferdinand aus der Fünten

Hauptsturm-Führer Aus der Fünten is de Duitse contactpersoon van de voorzitters van de Joodse Raad. Hij vertelt de Raad wat er staat te gebeuren en wat de Raad moet doen. Aus der Fünten verplicht de Joden om de Jodenster te dragen. En veel beloften die hij de Raad doet komt hij niet na.

Simone Giel als Rebecca Gomperts

Rebecca gaat trouwen met haar vriend Emiel (gespeeld door Nils Verkooijen). Maar dan wordt Emiel opgepakt en afgevoerd naar werkkamp Mauthausen. Rebecca wil bij de Joodse Raad werken om vrijstelling van deportatie te krijgen voor haar familie. Ze krijgt de baan op vrijwillige basis.

Crew

Roos Ouwehand (bekend van de series Oogappels en Vlucht HS13) en Paul Jan Nelissen (bekend van de series Riphagen en Thuisfront) hebben het scenario geschreven naar het boek 'De Joodse Raad' van Hans Knoop.

Geschreven door

Sander van der Veen

--:--