Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zijn Sanne en Jeanine uit ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’

Deze gezinnen zie je op woensdag 17 augustus om 19.05 uur op NPO 1

In aflevering 8 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ kijken we mee met Sanne Sont en Jeanine van Zwol. Wie zijn zij, welke opvoedstijl hanteren ze en wat kunnen ze van elkaar leren?

Deel:

De Amsterdamse Sanne heeft twee dochters: Kay (14) en Jaz (10). Moeder en dochters zijn erg close. Ze gaan er vaak samen op uit en beide dochters krijgen veel vrijheid. “Zo lang er maar over alles gesproken kan worden”, zegt Sanne. “Ik stimuleer ze om heel eerlijk te zijn en over alles te kunnen praten.”

Die vrijheid heeft Sanne in haar eigen jeugd soms gemist: “Mijn moeder was best streng, waardoor ik vaak niet eerlijk durfde te zijn. Hoe meer regels mijn moeder me opgaf, hoe meer ik dacht: ‘Klim lekker de boom in’. Dat wil ik nu zelf anders doen.”

Luxe vs. spaarzaamheid

Sanne en haar dochters genieten regelmatig van een lunch buiten de deur of een drankje op het terras. Voor Jeanine van Zwol uit het Groningse Zuidwolde is dit echter een luxe. Zij probeert haar kinderen spaarzaamheid mee te geven en wil voorkomen dat haar kinderen luxe als ‘gewoon’ gaan zien.

Het geloof als leidraad

Jeanine is getrouwd met Feitze. Samen hebben ze vier kinderen: Jonathan (12), Joanne (bijna 11), Elisa (8) en Esther (5). Geloof is de rode draad in het gezin. “Het geloof komt naar voren in wat we lezen, spreken (en wat vooral ook niet), in hoe we naar andere mensen kijken, welke muziek hier klinkt en in onze kledingkeuze.”

Ochtendritueel

Tijdens haar bezoek aan Jeanine ontdekt Sanne dat ‘structuur’ een belangrijk woord is in huize Van Zwol. Waar het ochtendritueel bij haar vaak een race tegen de klok is, verloopt dit bij Jeanine heel gestructureerd. Om 6.00 uur gaat de wekker van Jeanine en Feitze, zodat ze genoeg tijd hebben om de tafel te dekken, lunchtrommeltjes te vullen en de fietsen alvast klaar te zetten. Wanneer de kinderen ruim een uur later wakker worden, kunnen ze direct aan tafel.

Genieten van het moment

Toch zou Jeanine graag willen leren om iets meer in het moment te leven. “Ik wil leren hoe je plezier met je kinderen kunt hebben zonder haastgevoel”, vertelt ze. Voor Sanne is genieten van het moment geen probleem. Zij merkt op haar beurt dat ze soms wat chaotisch kan zijn. “Ik kan me voorstellen dat je meer rust hebt als je alles goed gemanaged hebt. Ik ben benieuwd hoe een ander gezin dat doet.”

Bij elkaar over de vloer

In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis’ reist Jeanine voor een dag naar Amsterdam om kennis te maken met het meidengezin van Sanne. Wat kan ze leren van haar opvoedstijl? Een paar dagen later reist Sanne naar het noorden van het land om een kijkje te nemen in het gezin van Jeanine. Wat kan ze leren van de opvoeding bij de familie Van Zwol?

Kijk aflevering 8 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ op woensdag 17 augustus om 19.05 uur op NPO 1 of stream de uitzending op jouw moment via NPO Start.

--:--