Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DIY: de mooiste kersttafelversieringen - droogbloemenkrans en kerstguirlande

Inclusief stylingtips voor een prachtige kersttafel

Wil je ook een kersttafel zoals je die in tijdschriften ziet? Met deze styling- en DIY-tips, krijg jij dat dit jaar voor elkaar. Maak je eigen droogbloemenkrans, een kerstguirlande en als finishing touch een mooie printable.

Deel:

Voor mooie kerstaccessoires kun je natuurlijk naar het lokale tuincentrum rijden. Maar is het niet veel leuker om ze zelf te maken? Met deze DIY-tips maak je de mooiste kersttafelversieringen.

Kerstkrans met droogbloemen

Dit heb je nodig

  • IJzeren kledinghanger
  • Droogbloemen (voor extra kerstsfeer kies je bijvoorbeeld voor rode besjes)
  • Bloemdraad
  • Tang

Zo maak je het

Neem je kledinghanger en vorm deze om tot een cirkel.

Maak kleine bosjes bloemen en bind deze samen met bloemdraad. Knip de onderkant eraf. Maak zoveel bosjes bloemen als je wilt. Hoe meer bosjes, hoe voller de krans. Met vijf bosjes bedek je ongeveer 3/4 van de krans.

Verdeel de bosjes bloemen over de krans en bevestigig de bosjes bloemen met bloemdraad aan de krans.

Kerstguirlande van gedroogde sinaasappel

Dit heb je nodig

  • Sinaasappels
  • Mes
  • Oven
  • Linten

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 100 graden (hetelucht). Hou voor een elektrische oven 110-115 graden aan.

Snijd de sinaasappel met een scherp mes in dunnen schijfjes. Hoe dunner, hoe beter.

Leg de schijfjes nu los op een ovenrooster. Bij voorkeur zonder bakpapier eronder en liever niet op een bakplaat, dan drogen ze veel minder snel in.

Doe de sinaasappelschijfjes 2,5 tot 3 uur in de oven. Hoe lang ze precies nodig hebben, hangt aaf van hoe dik je schijfjes zijn en natuurlijk ook van jouw oven. Kijk elke drie kwartier even of alles goed gaat en draai de schijfjes voorzichtig om. Het kan zijn dat ze een beetje vastplakken aan het rooster, dus wees voorzichtig.

Zijn je sinaasappelschijfjes genoeg ingedroogd? Dan haal je ze eruit. Laat ze vervolgens nog 24 uur op een rooster verder indrogen aan de lucht.

Bevestig de sinaasappelschijfjes met een ijzerdraadje of lintje aan de linten.

Love came down & saved me

Klik op de afbeelding voor een vergroting die je kunt printen
Klik op de afbeelding voor een vergroting die je kunt printen.

Print de download op de foto hiernaast (klikken voor vergroting). Doe hem in een lijstje en zet hem op de kersttafel, schouw of op een plankje met andere kerstdecoratie. Op de muur plakken met washi tape werkt ook nog steeds goed. Hang er wat andere kaartjes omheen voor het evenwicht.

Tips voor de styling van je kersttafel

Aantal gasten

Dit jaar is het wellicht niet zo vol aan de kersttafel, maar toch is het aantal personen dat mee-eet het uitgangspunt voor alles. Als je dit weet, kun je nadenken over de tafelindeling en weet je hoeveel ruimte je hebt om het eten te presenteren ven voor kerstdecoratie.

Thema

Kies een thema of kleurstelling. Dat wordt de basis voor de aankleding.

Tafellaken of...

Wanneer je niet voor een tafellaken kiest, neem dan mooie placemats. Een tafelloper kun je combineren met zowel placemats als tafellaken. Als je de tafelloper over de lengte van je tafel legt, lijkt je tafel langer en dat geeft meer rust.

Servies

Stapelen, stapelen en nog eens stapelen. Het geeft een mooi effect om voor ieder gerecht een bordje neer te zetten, met eventueel daarbovenop een soepkom. Je kunt ervoor kiezen om je eigen vertrouwde serviesgoed te gebruken. Of snuffel eens bij een kringloopwinkel voor iets speciaals.

Kaarsen

Zodra de tafel is gedekt, kun je verder aankleden. Haal alle waxinelichthouders, kaarsenstandaards en kerstboomversiering maar tevoorschijn! Zijn jouw accessoires niet in de goede kleur? Met een busje spuitverf los je dat in een handomdraai op.

Finishing touch

De kleinste (kerst)accessoires kunnen net de kers op de taart zijn. Denk aan decoratiefruit, bloemen, vogeltjes, strikken en kerstballen. Het kan de tafel net de finesse geven die je zoekt. Maar gebruik niet té veel. Het moet wel in balans blijven

Fotografie & productie: Nienke van Denderen Fotografie
Styling & productie: Suzanne de Lima
Visagie & Haar: Joselien Hoogendam
Model: Luna Nijhuis
Locatie: B&B Neder-Oudland

--:--