Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Docent Arjan van Essen kan geen begrip meer opbrengen voor reformatorische wereld

In Levensbepalend is Arjan van Essen te gast. Hij komt in het nieuws als hij ontslagen wordt als docent van het reformatorische Driestar College in Gouda. De reden: hij speelt in een theaterstuk over zijn verleden als gokverslaafde. Afgelopen jaar verschijnt van zijn hand de roman ‘Parre’, een verhaal dat veel autobiografische elementen bevat. Daarnaast schrijft hij columns en gedichten en is hij verfent hardloper.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geïsoleerd opgroeien

Arjan groeit op in een boerengezin op de Veluwe. Ze zijn lid van de Gereformeerde Gemeente in Nederland. Hij omschrijft zijn jeugd als ‘geïsoleerd’ en denkt dat daar ook de voedingsbodem ligt voor zijn latere gokverslaving. Arjan is 12 als hij in een snackbar voor het eerst achter een gokkast staat.

De Hoop

Arjan krijgt zijn leven behoorlijk goed op de rit. Hij trouwt, krijgt drie kinderen, wordt docent, is voorzitter van de lokale SGP en bestuurslid van de liefdadigheidsstichting Woord & Daad. Maar Arjan lijdt een dubbelleven want hij heeft zijn gokverslaving totaal niet in de hand. De schulden stapelen zich op tot het moment dat het echt niet meer gaat. Arjan komt terecht bij een afkickkliniek van De Hoop in Dordrecht. Een moment dat hij bepalend noemt is de dood van zijn maatje. Deze man overlijdt aan de gevolgen van een overdosis drugs. Arjan bezoekt de crematie en zal nooit vergeten wat de zoon van deze man zegt: ‘Dat je verslaafd was kan ik je vergeven. Maar dat ik je nooit gekend heb, dat zal ik je nooit vergeven.’ Deze gebeurtenis zorgt ervoor dat bij Arjan een knop om gaat. Dit mag zijn kinderen nooit overkomen. Het is het begin van zijn herstel.

Het wokpaleis

Een andere belangrijke gebeurtenis vindt plaats in 2016. Het jaar waarin bij Arjans vrouw borstkanker wordt geconstateerd. De dag dat dit slechte nieuws bekend wordt kiezen Arjan en zijn vrouw ervoor om met het gezin naar een wokpaleis te gaan. Hij koestert er warme herinneringen aan omdat het een bijzonder moment van samenzijn is waarin alles in openheid kan worden besproken. Inmiddels gaat het weer goed met zijn vrouw. 

Roman

Arjan speelt in 2018 in het theaterstuk ‘Kop of Munt’ waarin het verhaal van zijn gokverleden verteld wordt. Als gevolg hiervan wordt hij als docent ontslagen door het Driestar College in Gouda. Nog steeds kan Arjan hier geen begrip voor opbrengen. Het breekt zijn ‘loyaliteitsknop’ naar de reformatorische wereld. Arjan zegt: ‘als je alles met de mantel der liefde bedekt merk je niet op dat het daaronder begint te rotten en te stinken.’ Mede daarom verschijnt afgelopen jaar zijn debuutroman ‘Parre’, een verhaal dat is gebaseerd op Arjans eigen leven. Hij hoopt hiermee dat bepaalde zaken bespreekbaar worden in de reformatorische wereld. In zijn roman komt ook het thema seksueel misbruik aan bod, een onderwerp waarover niet gezwegen mag worden wat hem betreft.

Over de podcast Levensbepalend
 Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Hier vind je nog meer afleveringen van Levensbepalend. 

--:--