Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Door de Jongerendag voelen jonge gelovigen dat ze niet alleen zijn’

Vrijwilligster Joanne over bijzondere momenten tijdens de EO-Jongerendag

Of de EO-Jongerendag in 2022 door kan gaan is maar de vraag. Waarom is het belangrijk dat deze speciale dag blijft bestaan? Vrijwilligster Joanne Karssenberg legt uit wat er gebeurt met het publiek tijdens de Jongerendag. "Soms kijk ik op een rustig moment om me heen en dan zie ik dat de jongeren geraakt zijn."

Deel:

“Tijdens mijn stageperiode bij de EO, hoorde ik dat er nog vrijwilligers werden gezocht voor de EO-Jongerendag. Mijn man deed destijds ook al werk op de EO-Jongerendag. Ik besloot mee te helpen en ben daarna eigenlijk nooit meer gestopt. Ik ben begonnen als medewerker in een vak en ik ben later vakhoofd geworden. Als vakhoofd stuur je de andere vrijwilligers in jouw vak aan.”

Enthousiaste vrijwilligers

Voor de jongeren in het vak zijn de vrijwilligers een soort gastheren/gastvrouwen. Joanne houdt in de gaten of het proces een beetje goed verloopt en of de bezoekers én vrijwilligers het naar hun zin hebben. “Het jongerendagpubliek is over het algemeen heel lief. Iedereen heeft er ook altijd veel zin in. Ik heb nog nooit narigheid gehad.”

Op een EO-Jongerendag zijn altijd een paar honderd vrijwilligers aanwezig. Zij zorgen er allemaal voor dat iedere bezoeker een fijne dag heeft. Joanne: “De groepen vrijwilligers verschillen per jaar. Ik heb wel eens een enthousiaste groep vrijwilligers gehad die het zó leuk vond, dat ze amper pauze wilden houden.”

Een licht in het donker voor iedereen

Joanne: “Het leuke aan de Jongerendag is dat elke editie wel z’n momenten en onverwachtse dingen heeft. Er is altijd wel een spreker, een band of ontmoeting met iemand die er uitspringt.” Toen de Jongerendag verhuisde naar Ahoy, kwamen daar veel nieuwe mogelijkheden bij kijken. “De mensen hoefden het stadion niet meer uit om iets te eten te halen: achter de tribunes stonden allerlei eetstandjes."

De Ahoy-medewerksters waren compleet verbaasd dat het zo’n groot feest was

"Ik stond met mijn groep vrijwilligers vlakbij een stand waar je snoep kon scheppen. De meiden achter die stand waren Ahoy-medewerksters die geen idee hadden wat hen te wachten stond. Ze hadden een lange shift en hadden er eigenlijk niet zo’n zin in. Later sprak ik één van de meiden. Ze was er compleet verbaasd over dat het zo’n groot feestje was en ze vond het enorm leuk. Ze snapte niet veel van bidden en Jezus, maar vertelde me dat ze het heel mooi vond dat Tauren Wells uitlegde dat je nooit bang hoeft te zijn, omdat God voor ons een licht in het donker wil zijn.”

Mooie ervaring

Als vrijwilliger gaat het Joanne niet echt om het massale, maar meer om de persoonlijke ervaring voor de bezoeker. “Ik vind het mooi dat ik bijdraag aan het feit dat mensen een mooie ervaring hebben. Niet alleen degene op het podium bepaalt of de bezoeker een leuke dag heeft, maar ook iemand die je even de weg helpt te wijzen of iets aan je uitlegt. Ieder klein stapje draagt bij aan een hele leuke dag voor de bezoekers. Soms kijk ik op een rustig moment even om me heen. Dan zie ik dat de mensen in het vak heel geconcentreerd luisteren of geraakt zijn. Dat is heel mooi om te zien.”

Anders geloven

Voor veel jongeren speelt de EO-Jongerendag een belangrijke rol in hen het gevoel geven dat ze niet de enigen zijn. “Veel jongeren zijn nog eenzaam in hun geloof, maar door de Jongerendag mogen zij weten dat ze er niet alleen in staan.”

De EO-Jongerendag laat jongeren over hun muren heenkijken

“Het samen kunnen geloven is echt heel belangrijk. Het is gaaf om te zien dat er zoveel jongeren zijn die in God geloven en dat zij dat ook samen kunnen beleven. De Jongerendag laat je over hun muren heen kijken, verbreedt je blik en laat je ook anders geloven dan je misschien gewend bent. Daarnaast is het natuurlijk een mooie ervaring met veel inhoud, die heel anders is dan in je eigen kerk. Je ontdekt op de Jongerendag dat je zoiets tofs en groots kunt meemaken, dat ook nog eens aansluit bij hoe je in het leven staat. Daarom hoop ik natuurlijk heel erg dat we komend jaar weer een editie kunnen doen!”

De EO-Jongerendag stopt?

Help duizenden jongeren uit alle kerken en daarbuiten aan de ervaring van hun leven! Jarenlang betaalde de EO de extra kosten van dit evenement helemaal zelf. Helaas is dat nu niet meer mogelijk en vragen we jouw hulp. Wil jij ook dat de jongeren mooie herinneringen kunnen blijven maken en zien dat ze niet alleen staan in hun geloof? Lees hier hoe je kunt meehelpen, of klik op de banner hieronder.

Foto: Willem Jan de Bruin

Geschreven door

Eline de Bruin

--:--