Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dorcas-directeur Agnes Kroese: 'Het raakt me als ik merk dat God erbij is'

'Samen zo veel mogelijk mensen in nood bereiken'

Nadat ze jaren in Zuid-Soedan voor Dorcas had gewoond en gewerkt, keerde Agnes Kroese onlangs terug naar Nederland. Vanuit Almere geeft ze nu leiding aan deze organisatie die noodhulp biedt en werkt aan structurele oplossingen voor armoede en uit­sluiting. “We willen mensen hun gevoel van eigenwaarde teruggeven.

Deel:

“Het was mooi om in zo’n complex, gevaarlijk en onderontwikkeld land te werken, juist omdat ik daar ter plekke de impact van werk kon zien", blikt Agnes Kroese terug op haar jaren in Zuid-Soedan. "Nu ben ik me als directeur aan het inwerken en leer ik de volle breedte van onze organisatie kennen. Hieronder vallen ook de Dorcas-winkels en al onze vrijwilligers. Samen met anderen zal ik naar manieren zoeken om zo veel mogelijk mensen in nood te bereiken.”

Wat ontroert je?
“De glinstering in de ogen van mensen met wie we werken, raakt me. Het betekent heel veel voor mensen als ze niet meer afhankelijk zijn van hulp. Ook raakt het me als ik merk dat God erbij is in mijn leven. Toen ik moest beslissen over mijn vertrek naar Zuid-Soedan, hoorde ik op zondag in de preek: ‘Soms moet je je gaven en talenten letterlijk buiten de landsgrenzen inzetten.’ Dat was echt een boodschap voor mij!”

Wie is Agnes Kroese?

• Studeerde internationale ontwikkelingsstudies in Wageningen en humanitaire hulpverlening in Bochum
• Werkte onder meer bij Red een Kind
• Was vanaf 2019 landendirecteur Zuid-Soedan voor Dorcas
• Volgde op 1 september Leo Visser op als algemeen directeur bij Dorcas

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Dankzij mijn doorzettingsvermogen laat ik me niet snel uit het veld slaan. Verder zoek ik graag naar creatieve oplossingen, kan ik het overzicht bewaren en weet ik wanneer ik me met details moet bemoeien. Voor die mix ben ik heel dankbaar in dit werk.”

Wat is de lekkerste file-muziek? 
“In de auto luister ik vooral naar NPO Radio 1. Dus ook in de file, waar ik nu soms weer in zal staan als ik naar ons kantoor in Almere rijd. En ik ga eindelijk de wereld van de podcast verkennen, waarvoor ik in Zuid-Soedan een te slechte internetverbinding had.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal? 
“Het verhaal van Ester, omdat het mij laat zien dat je je leven in Gods handen mag leggen en Hij een bedoeling met je leven heeft. Dat geldt ook voor mij, nu ik mijn gaven en talenten voor Dorcas mag inzetten. Daarnaast is Ester een voorbeeld omdat ze uiteindelijk de zorgen om haar veiligheid los kan laten: ‘Kom ik om, dan kom ik om.’”

Als klein meisje wilde ik al naar Afrika

Wat wilde je als kind worden? 
“Ik wilde als  kind naar Afrika en wilde dokter worden, om daar mensen te kunnen helpen. Als klein meisje van een jaar of twee had ik ook al een pop met een donkere huidskleur. Op de middelbare school liet ik die droom varen, omdat ik te slecht was in exacte vakken. Mijn wens om met mensen in het buitenland aan hun toekomst te werken, is wel uitgekomen.”

Wat is je belangrijkste levensles? 
“Voor mij is dat Psalm 37:5: ‘Leg je leven in de handen van de HEER, vertrouw op Hem, Hij zal dit voor je doen.’ Al in mijn puberteit bemoedigde deze tekst mij, toen ik heel ziek ben geweest. Door deze tekst kan ik vol vertrouwen in het leven staan. Ik ben dankbaar voor het werk dat ik mag doen, want zonder Hem had ik hier nu niet gestaan.”

Geschreven door

Bart van Delen

--:--