Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Drie nieuwkomers vieren hun eerste Koningsdag

‘Ik ga zeker meedoen met de oranje golf’

Gekke Hollanders met al dat oranje? Niet als het aan deze drie kersverse Nederlanders ligt. Zhanna, Xalid en Jessica zijn maar al te blij om voor het eerst Koningsdag te vieren. Nu rest alleen nog de vraag: hoe?

Deel:

‘Ik beleef een vrijheid die ik niet eerder ervaren heb’

De Oekraïense Zhanna Kumova (21) kwam in de zomer van 2023 voor het eerst op Nederlandse bodem om op te passen op iemands kat. In oktober maakte ze officieel de stap om te verhuizen naar Nederland. “In Oekraïne werkte ik al als programmeur. Toen de oorlog uitbrak, ben ik naar Krakau in Polen verhuisd en daar aan het werk gegaan. Ik merkte al snel dat Polen niet helemaal bij mij paste. Ik was een beetje aan het rondreizen en besloot uiteindelijk om in mijn eentje naar Nederland te gaan. Ik wilde iets nieuws proberen en een compleet onbekend land ontdekken.

Ik kan enorm genieten van Nederlanders. Ik ben een creatief persoon met creatieve looks en het valt me op dat mensen hier niet over elkaar oordelen. De mensen omarmen me juist en daardoor voelde ik een soort vrijheid die ik niet eerder ervaren heb. Ik denk dat Koningsdag net zo zal zijn. Ik weet dat iedereen oranje draagt en alles oranje wordt versierd. Iedereen gaat de straten op en er wordt vooral een hoop gedanst en bier gedronken. Ik wil met mijn vriendje de feesten van Koningsdag en Koningsnacht verkennen en vooral zien wat voor creatieve, oranje outfits er allemaal te zien zijn. Ik ga zeker meedoen met de oranje golf, maar ik moet eerst nog een goede outfit scoren.”

Xalid Kaso - Koningsdag
Xalid Kaso - Koningsdag. Credits: Janita Sassen.

‘Ik vraag iedereen wat mijn opties zijn’

Xalid Kaso (32) groeide op in een klein dorpje in de bergen van Irak. Nadat een groot deel van zijn gemeenschap gevlucht was vanwege het geweld in de regio, besloot Xalid ook om weg te gaan. Zijn blik viel op Nederland, een plek waar hij een toekomst ziet met kans op een beter leven. “Natuurlijk wilde ik mijn geboorteplaats niet verlaten, ik kon daar naar school gaan en hoopte school daar af te ronden. Ik wist helemaal niks van Nederland af, maar het land heeft me vanaf het eerste moment enorm verrast. Vooral de natuurgebieden en bossen waren een compleet nieuwe ervaring voor mij, iets wat ik alleen in films had gezien.

Nederlanders brengen een positieve atmosfeer met zich mee en ze zijn altijd bereid om te helpen, bijvoorbeeld om je de weg te wijzen. Ik wil graag meer contact hebben met Nederlanders. Ik ben druk bezig om over de cultuur en de taal te leren en ik heb al een fiets, dus dat is een goed begin!

Ik kan niet wachten om Koningsdag met iedereen te vieren. Ik vraag veel Nederlanders om me heen wat er allemaal te doen is om zo te weten wat mijn opties zijn. Als ze me dan video’s laten zien van Amsterdam tijdens Koningsdag, denk ik: hier wil ik ook onderdeel van zijn! Ook hoorde ik dat er in veel steden rommelmarkten zijn waar je goedkoop leuke spullen kunt halen. Ik hoop daar nog wat mooie decoratie te vinden voor mijn kamer.”

Jessica Carolus - Koningsdag
Jessica Carolus - Koningsdag. Credits: Janita Sassen.

‘Ik ga steeds meer als een echte Nederlander denken’

De Zuid-Afrikaanse Jessica Carolus (23) wilde tijdens het tweede jaar van haar maritime studies iets compleet anders proberen. Vanwege haar ervaring met kinderzorg besloot ze au pair te worden in Nederland. “Ik wilde sowieso naar Europa gaan, maar ik wist niet gelijk naar welk land. Na een uitgebreid onderzoek kwam Nederland bovenaan mijn lijstje. Toen ik hier aankwam, merkte ik meteen dat het zoveel meer te bieden heeft dan internet me vertelde. De mensen hier zijn supervriendelijk. Thuis in Kaapstad is alles zo luidruchtig, maar hier vind ik het echt vredig en fijn.

Naast mijn werk wil ik ook zo veel mogelijk van het land ontdekken en de cultuur optimaal ervaren. De grootste cultuurshock? Nederlanders zijn ontzettend recht voor z’n raap! Het is iets waaraan je moet wennen en ik begrijp nu dat het niet onbeleefd bedoeld is. Ik heb me eraan aangepast en merk zelfs dat ik steeds meer als een echte Nederlander ga denken.

Ik zie uit naar Koningsdag. Ik vind het interessant dat er een dag is waarop iedereen in Nederland een eenheid vormt. Iedereen komt bij elkaar en heeft dezelfde reden om feest te vieren. Daar wil ik onderdeel van zijn. Ik ga waarschijnlijk samen met een paar andere Zuid-Afrikaanse au pairs naar een festival. Daarnaast wil ik gewoon alles ervaren wat Koningsdag te bieden heeft en ga ik er zonder verwachtingen in. Ik spring op de trein en zie wel waar ik allemaal kom!”

Tekst: Nienke Kruizinga-van der Wal 

--:--