Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Duurzaam schoonmaken? Dit zijn de beste Amish-tips!

Handige tips en tricks

Je ontkomt er niet aan: je huis schoonmaken. Maar hoe doe je dit op een milieuvriendelijke manier? Dit zijn de handigste tips en tricks van de Amish!

Deel:

Mensen uit de Amish-gemeenschap leven vanuit hun religieuze overtuiging op een zelfvoorzienende en sobere manier. Ook schoonmaken gebeurt op traditionele wijze. We nemen een kijkje bij de Amish en hoe zij duurzaam schoonmaken. Omdat ze veel middeltjes zelf ‘maken’, is dit vaak ecologischer dan sommige schoonmaakmiddelen uit de supermarkt. Hoewel er tegenwoordig ook duurzame alternatieven zijn. Deze ‘zelfgemaakte’ middeltjes bevatten geen chemische en giftige stoffen. Wel zo fijn voor onze planeet en minder irriterend voor je huid.

Tips voor duurzaam schoonmaken:

  • Maak allesreiniger van sinaasappelschillen en azijn. Laat het mengsel een week staan in een weckpot. Verdun het vervolgens met water. Handig om even doekje over je aanrecht of wcpot te halen!
  • Ook voor ramen wassen is er een slim middeltje. Meng 1 liter water met 70 milliliter appelciderazijn. De Amish gebruiken vaak een oude (katoenen) luier voor het poetsen, maar een andere zachte, pluisvrije doek werkt ook prima. Je kunt het mengsel het beste in een sprayflacon doen en dan kan het ramen lappen beginnen. 
  • Vetvlekken halen Amish zo uit hun kleding. Maak een zoutoplossing en dep deze met een spons op de vlek. Wrijf de oplossing vervolgens in met een katoenen doek. Herhaal dit tot de vetvlek verdwenen is.
  • Aanslag in je badkuip? Dat pak karnemelk in de koelkast is dan je redder in nood. Karnemelk bevat namelijk zuur en werkt dus prima om zeepresten en kalk op te lossen.
  • De vloer poetsen kan prima met een azijnmengsel. Gebruik één deel azijn, vier delen water en wat essentiële olie, bijvoorbeeld pepermuntolie. Dit helpt om microorganismen te doden en je vloer ruikt weer lekker fris.

Superingrediënten

Azijn, citrusvruchten en pepermunt werken prima tegen ongedierte. Insecten en knaagdieren nemen gauw de benen als ze deze luchtjes ruiken. Ga dus rustig met mengsel van deze ingrediënten over je keukenblad. Nu kunnen de beestjes de voedselresten niet meer ruiken en blijven ze niet graag in je keuken hangen. Ook werken azijn en citrusvruchten goed tegen kalk. Zorg dus dat je altijd azijn, citrusvruchten en pepermunt in huis hebt. Makkelijk zat, duurzaam schoonmaken! Succes!

Meer handige tips? Oma weet alles als het gaat om schoonmaken!

--:--